Gıda bozulmalarının çoğu, hastalığa neden olan mikroorganizmalar olan bakteri ve küf gibi patojenlerin saldırısına bağlanabilir. Gıdaları korumak için geliştirilen farklı yöntemlerin tümü, hastalığa neden olan ajanları azaltmak veya ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.
Gıda koruyucular, gıdanın bozulmasını önlemek için kullanılan çeşitli tekniklerden herhangi birini ifade eder. Konserveleme, dekapaj, kurutma ve dondurarak kurutma, ışınlama, pastörizasyon, tütsüleme ve kimyasal katkı maddelerinin eklenmesi gibi yöntemleri içerir. İşlem bozulmayı önler veya geciktirir çünkü yüksek sıcaklıklar çoğu patojen türünü öldürür veya etkisiz hale getirir.
BHA (butillenmiş hidroksiyanozil) ve BHT (butillenmiş hidroksitoluen) antioksidanlar, özellikle katı ve sıvı yağlar ile hububat ürünlerinde kullanılır. Bu bileşiklerin gıdalara eklenmesi de bozulmayı farklı bir şekilde önler. Bu bileşiklerin antioksidan görevi görerek, gıdanın oksidasyonuna neden olan ve gıdanın bozulmasına neden olan kimyasal reaksiyonları önlediği bilinmektedir.
Meyve suları, bira, şarap ve su, raf ömrünü uzatmak için koruyucu maddeler içerir. Şarap koruyucu kükürt dioksit içerir, birçok bira benzoik asit içerir, meyve suları ise genelde sorbik asit içerir. Bu koruyucuların hepsi bir ölçüde insan sağlığı için tehlikelidir. Yapılan araştırmalar, gıda koruyucularının insanlar için ciddi bir tehdit olduğunu gösteriyor.
Gıda koruması, gıdanın bozulmasını önlemek için kullanılan teknikleri ifade eder. Gıda koruyucular, gıda kaynaklı patojenleri ve bozulmaya neden olan organizmaları öldürerek veya büyümesini sınırlayarak insan sağlığını geliştirir. Son yıllarda yüksek düzeyde koruyucu madde içeren gıdaların tüketimi artıyor. Çeşitli gıda maddelerindeki farklı koruyucuların tespitine yönelik önerilen yöntemler, ultraviyole görünür kalorimetri, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC), sıvı kromatografisi kütle spektrometresi (LCMS), gaz kromatografisi (GC) ve elektroforez gibi farklı analitik teknikledir.
Kısaca katkı maddeleri ve koruyucular gıdanın maya, mantar, küf, bakteri ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle bozulmasını önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olur. Öte yandan gıdalara rengini, kokusunu ve dokusunu verirler. Gıdalardaki koruyucu maddeler, gıdaların raf ömrünü uzattığı gibi lezzetini de arttırır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, katkı analizleri kapsamında koruyucu analizleri de bulunmaktadır.
Yasal düzenlemelere uygunluk sağlanarak, ürünlerin güvenli ve hukuki açıdan geçerli olmasına katkı sağlanır.
Test süreçleri, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını sağlayarak sektördeki en iyi uygulamaları oluşturur.
Ürünlerin güvenli bir şekilde üretildiği ve doğrulandığı ortamlar, çalışanların motivasyonunu artırır.
Ürünlerin sağlık açısından doğruluğu ve güvenliği test edilerek, marka güvenilirliğini artırır.
Global sağlık ve güvenlik standartlarına uyumlu ürünler, uluslararası pazarda markanın tanınırlığını artırır.
Sağlık açısından güvenli ve kaliteli ürünler, markanın değerini artırır ve pazar güvenini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu