Petrol ürünleri, doğal gaz, su, atık su ve benzeri birçok akışkan türünün, toplanması, taşınması ve dağıtılması için gerekli ulaşım yolları sağlayan kilometrelerce uzunlukta metal boru hatları, dünyanın her yanında yeraltına döşenmektedir. Ancak bu önemli altyapı, devamlı şekilde korozyon tehdidi altında bulunmaktadır. Çevredeki topraktan, diğer gömülü boru hatlarını korumak için kullanılan güç nakil hatlarından, elektrikli trenlerden ve yakındaki altyapı ile elektrik etkileşimlerinden metal boru hatları olumsuz etkilenmektedir. Bu kuvvetler, toprakla temas ettikleri yerde boru hatlarına ve depolama tanklarına saldırmaktadır.
Boru hatlarını ve depolama tanklarını korozyondan korumak için en yaygın başvurulan yöntemler, özel kaplamalar, membranlar ve buhar korozyon inhibitörleridir. Bunların yanı sıra bugün ikincil bir önlem olarak katodik koruma sistemlerine de yönelinmektedir.
Günümüzde iki yaygın katodik koruma yöntemi kullanılmaktadır: pasif galvanik katodik koruma ve etkilenen akım katodik koruma. Bu yöntemler, boru hattı korozyon koruma ihtiyaçlarını karşılamak için, yerine göre ayrı ayrı veya birlikte kullanılmaktadır.
Pasif galvanik katodik koruma sisteminde, boru hattını oluşturan çelikten daha güçlü bir elektrokimyasal potansiyele sahip bir metal anot kullanılmaktadır. Bu anot boru hattının yanına gömülmekte ve boru hattına bağlanarak elektrokimyasal bir hücre oluşturulmaktadır. Anot, elektronları bu kablo ile boruya bırakılır ve katot görevi gören boru bu süreçte polarize edilir. Bu şekilde boru hattı elektrokimyasal olarak daha pasif hale getirilir ve korozyon en aza indirilir. Ancak elektronları feda eden anot korozyona uğrar ve değiştirilir. Etkilenen akım katodik koruma sisteminde ise değiştirilmeden dayanması amaçlanan anot elektrotlar kullanılmaktadır.
Kısaca katodik koruma, gömülü ve batık metal yapılara uygulanan bir korozyon kontrol yöntemidir. Normalde kaplamalar ile birlikte kullanılır ve ikincil bir korozyon kontrol tekniği olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir yapı üzerindeki birincil korozyon kontrol yöntemi, normal koşullarda yaşa, tipe ve kurulum yöntemine bağlı olarak, yüksek oranda verimli olabilen bir kaplama sistemidir. Uygun şekilde tasarlanan ve bakımı yapılan bir katodik koruma sistemi, kalan kısmı üstlenmektedir.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde katodik koruma test hizmetleri verilmektedir.
Hedef kitlenizin güvenlik ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada daha etkin olmanızı sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Elektrik sistemlerinin kalitesi, güvenliğini artırır ve işletmenizin genel performansını iyileştirir. Bu süreçler, yüksek standartlarda hizmet sunmanızı sağlar.
Mevcut elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimlilik artırır. Bu, sürekli iyileştirme kültürünü besler.
Elektrik güvenliği ile ilgili regülasyonlara uyum, olası yasal sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Etkin güvenlik önlemleri, kaynak kullanımını optimize ederek maliyetlerin düşmesine yol açar. Bu, işletmenizin kârlılığını artırır.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, elektrik sistemlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu