Katranlı kumlar, kum, kil, su ve bitümün bir karışımıdır. Bitüm, petrolün ayrışması ile oluşan kalın, yapışkan, siyah bir yağdır. Doğal olarak çeşitli şekillerde, genellikle daha hafif petrol bakteriler tarafından bozunduğunda oluşur. Bitüm, binalar için su yalıtım malzemesi olarak uzun süredir kullanılmaktadır ve günümüzde en çok asfalt üretiminde bağlayıcı madde olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, katranlı kumlardan üretilen bitümün çoğu rafine edilir ve daha hafif yağlarla karıştırılarak daha fazla rafine edilen ve tipik ham petrolle hemen hemen aynı şekilde kullanılan sentetik ham petrol üretilir.
Bitüm çok kalın olduğu ve kolayca akmadığı için kuma ve kile yapışır ve geleneksel petrol gibi kuyulardan kolayca pompalanamaz. Bunun yerine, katranlı kumlar iki ana yolla çıkarılır:
Günümüzde petrol arama, petrol teknolojisinin önemli bir parçasıdır. Rezervlerin tükenmesi gözle görülür bir oranda devam ediyor ve başka hidrokarbon kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor. Bunlar arasında ağır petrol (bir tür petrol) ve katran kumu bitümü bulunuyor.
Petrol, bir rezervuar oluşturan tortul kayaçların mikroskobik gözeneklerinde oluşur. Bununla birlikte, bir kayadaki tüm gözenekler petrol içermez, bazıları su veya minerallerle doymuş tuzlu su ile doldurulur.
Bugün katranlı kumları işleyen ve iyileştiren tesisler giderek artmaktadır. Bu paralelde bu tesislerin tasarım gözetimi, şantiye kontrolü, test materyalleri, sistemleri ve tesisatı, teknik ve yasal düzenlemelere uygunluk ve inşaatın sürekli denetimi de önemli olmaktadır. Bu hizmetler, yapım kontrol hizmetleri kapsamında verilmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen petrol ve doğalgaz gözetim hizmetleri arasında, katranlı kum hizmetleri kapsamında, yapım kontrolü hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlayan upstream hizmetleri, çalışanların güvenliğini ve motivasyonunu artırarak daha yüksek verimlilik sağlar.
Sürekli izleme ve iyileştirme hizmetleri, upstream operasyonlarının her aşamasında verimlilik sağlar, operasyonel süreçleri daha hızlı ve etkili hale getirir.
Upstream operasyonlarının etkili yönetimi, doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlar ve onların enerji taleplerine özel çözümler sunar.
Upstream hizmetlerinin sağlanmasında yasal gerekliliklere uygunluk, hukuki sorunları önler ve işletmelere güvence sağlar.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ve upstream hizmetlerinde çevre dostu yöntemler, sürdürülebilir enerji üretimini destekler ve doğal kaynakları korur.
Verimli upstream süreçleri, kaynakların etkin kullanılmasını sağlar, bu da enerji üretim maliyetlerini azaltarak operasyonel bütçeyi dengeler.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu