Kimyasal direnç, ya da kimyasallara dayanım, bir maddenin belli bir süre boyunca kimyasal saldırıya mukavemet etme gücüdür. Kimyasal direnci yüksek olan malzemelerin paslanma olasılığı daha düşüktür. Akrilik reçineler gibi yüksek derecede kimyasal dirençli malzemeler, kimyasal aktiviteye karşı dirençleri yüzünden korozyona dayanıklı malzemeler için işlevsel bulunmaktadır.
Kimyasal direnç, malzemenin fizikokimyasal özelliklerini de etkilemektedir. Örneğin daha düşük kimyasal direnci olan bir polimer, mukavemeti zayıflatarak, malzemenin yüzeyinde kabarmaya ve şişmeye neden olmaktadır. Kimyasal direnci etkileyen ana faktörler, polimerin moleküler yapısı, mekanik yük, katkı maddelerinin türü, kimyasal reaktifin konsantrasyonu, maruz kalma süresi ve sıcaklıktır.
Çeşitli kullanımlar için ve çok farklı çevre koşullarında kimyasal dirençli malzemeler gerekmektedir. Elverişsiz ortamlarda yüksek kimyasal dirence sahip malzemeler, verimliliği ve üretkenliği arttırmakta, bileşen yedek parça ihtiyacını azaltmakta ve ürün geliştirmeyi daha verimli hale getirmektedir.
Kaplama yüzeyinin kimyasal direnci, genelde beklenen veya meydana gelen gerilimlere göre test edilmektedir. Örneğin otomotiv kaplamaları, çeşitli iklim koşullarında, örneğin 80 dereceye kadar yüksek sıcaklıklarda yüzey üzerinde etkili olabilecek asit yağmuru, kuş dışkıları ve ağaç reçineleri gibi çeşitli kimyasallara maruz kalmaktadır. Bu kimyasallar, kaplama yüzeyinde herhangi bir iz veya hasar bırakmamalıdır. Ahşap kaplamalar içinse, kahve, hardal, kırmızı şarap veya tükenmez kalem mürekkebi gibi tipik ev kimyasalları, oda sıcaklığında test edilmektedir.
Kimyasal direnç, kimyasalların, temizlik maddelerinin, reaktiflerin ve alkollü mendillerin paketlenmesi gibi bazı ambalaj uygulamaları için de önemli olmaktadır. Kimyasallar, ambalaj filmlerinin mukavemetini, esnekliğini, darbe direncini, görünümünü, boyutlarını ve ağırlığını etkilemektedir. Plastik ürünlerde kimyasallar polimeri şişirmekte veya yumuşatmaktadır.
Bir malzemenin veya yüzeyin kimyasal direnci testlerinde ISO 2812 standardına uyulmaktadır. Bu standartlar dizisi ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 2812 Boyalar ve vernikler - Sıvılara dayanımın tayini. Bu standartlara sunulan test yöntemleri ile bir malzeme veya yüzey, bir kimyasala, tanımlanmış bir süre maruz bırakılmakta ve ilgili alan mikroskobik olarak incelenmektedir. Meydana gelen olası değişiklikler şunlardır: solma, parlaklık derecesinde değişiklik, yumuşatma, şişme, kaplamaların ayrılması ve kabarcıklanma.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile uygunluk test hizmetleri çerçevesinde, kimyasallara dayanım test hizmetleri de vermektedir.
Etkili test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Bağımsız uygunluk testleri, ürün ve hizmetlerinizin güvenilirliğini artırır. Bu da müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Uygunluk testleri, belirli kalite standartlarının oluşumuna yardımcı olur ve sektördeki genel kaliteyi artırır.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkı sağlayarak çevresel etkileri azaltır. Bu da çevre dostu bir imaj oluşturur.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu