EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Kırılma Tokluğu Testi

Kırılma tokluğu testleri, bir malzemenin temel malzeme özelliklerinden biri olan çatlak ilerlemesine ve dolayısıyla kırılmaya karşı direncini belirler. Bu test yapılırken, ne kadar enerjinin emilebileceğini hesaplamak için malzemeye arızalanana kadar sürekli artan bir yük uygulanır.

Kırılma tokluğunun bilinmesi önemlidir, çünkü tüm malzemeler üretim veya servis sırasında çatlak yayılmasına yatkın kusurlara sahiptir. Başarısızlık olasılığı, bir malzemenin stres yoğunlaşma noktasında strese nasıl tepki verdiğini anlayarak belirlenebilir.

Kırılma tokluğu testleri, malzemenin çatlak yayılmasına karşı direncinin üstesinden gelmek için gereken enerjiyi hesaplamak amacıyla malzemeye sürekli artan bir yük uygular. Kırılma arızası modu, malzemede çizik, göçük veya korozyon olabilecek bir kusurla başlatılır. Kusurdan dolayı bir çatlak yayılarak malzemenin bozulmasına neden olabilir. Bu test mekaniktir ve korozyon, yorulma veya yüksek sıcaklıklarla birlikte yapılır. Testin sonuçları bir malzemenin servis ömrünü belirler.

Kırılma tokluğu testinde malzemeye, kopana kadar sürekli artan bir yük uygulanır. Malzeme öncelikle çatlağın yayılabileceği bir yorulma çentiği oluşturularak hazırlanır. Daha sonra malzeme yüklemeye tabi tutulur.

Esas olarak üç test modu bulunmaktadır. Mod 1, çekme yönünde yükleme uygular. Mod 2, düzlemde bir yük uygular (kesme gerilimiyle sonuçlanır). Mod 3, bu ikisinin bir karışımıdır.

Kırılma tokluğu testlerinde, test edilen malzemeye ve test yöntemine bağlı olarak makinenin ve kurulumun özelliklerini belirleyen uluslararası standartlara uyulur. Bunlardan birkaçı şunları içerir:

  • ISO 12135 Metalik malzemeler - Yarı statik kırılma dayanıklılığının belirlenmesi için birleşik test yöntemi
  • ISO 17281 Plastikler - Orta derecede yüksek yükleme hızlarında (1 m/s) kırılma tokluğunun belirlenmesi
  • ASTM D5528-01 Tek yönlü fiberle güçlendirilmiş polimer matris kompozitlerinin Mod 1 katmanlar arası kırılma dayanıklılığı için standart test yöntemi
  • ASTM D6671/D6671M-13 Tek yönlü fiberle güçlendirilmiş polimer matris kompozitlerinin karışık Mod 1-Mode 2 katmanlar arası kırılma dayanıklılığı için standart test yöntemi
  • ASTM E399-23 Metalik malzemelerin doğrusal-elastik düzlem-gerilme kırılma dayanıklılığı için standart test yöntemi

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında mekanik testler kapsamında, kırılma tokluğu testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Gerilme Direnci Testi Sertlik Testi Titreşim Testi Hava Şartlarına Dayanıklılık Testi Malzeme Bileşimi Testi Burulma Testi Yorulma Testi Kırılma Tokluğu Testi Sıkıştırma Testi Sürünme Testi Darbe Testi Brinell Sertlik Testi IS 9000-6 Elektronik ve Elektrik Ürünleri İçin Temel Çevresel Test Prosedürleri - Bölüm 6: Kompozit Sıcaklık / Nem Döngüsel Testi IS 15960 Kompozit Alt Paslanmaz Çelik Pişirme Tabakaları - Özellikler IS 208 Kapı Kolları - Özellikler IS 7231 Klozetler ve Pisuvarlar İçin Plastik Rezervuarlar - Şartname IS 13395 Tencereye İliştirilen Kulak ve Tutamak Tertibatlarının Performansı - Şartname IS 13983 Ev Amaçlı Paslanmaz Çelik Lavabolar - Özellikler IS 2552 Çelik Variller (Galvanizli ve Galvanizsiz) IS 191 Bakır - Özellikler ASTM A370 Çelik Ürünlerinin Mekanik Testi İçin Standart Test Yöntemleri ve Tanımlar ASTM E8/E8M-13a Metalik Malzemelerin Gerilim Testi İçin Standart Test Yöntemleri JIS Z2241 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Oda Sıcaklığında Test Yöntemi ISO 6892-1 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Bölüm 1: Oda Sıcaklığında Test Yöntemi IS 1608 Metalik Malzemeler - Ortam Sıcaklığında Çekme Testi IS 14756 Paslanmaz Çelik Tencere Gereçleri IS 6911 Paslanmaz Çelik Levha, Levha ve Şerit - Özellikler IS 5522 Mutfak Eşyaları İçin Paslanmaz Çelik Levhalar ve Şeritler IS 6528 Paslanmaz Çelik Tel - Özellikler IS 6527 Paslanmaz Çelik Filmaşin IS 740 Genel Mühendislik Amaçlı Dövme Alüminyum ve Alüminyum Alaşım Perçin Stok Şartnamesi IS 1660 İşlenmiş Alüminyum Malzemeler - Özellikler IS 8423 Yangınla Mücadele İçin Kontrollü Süzme Hortumu - Özellikler IS 13422 Tek Kullanımlık Cerrahi Kauçuk Eldivenler - Özellikler IS 10908 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı İçin Esnek Kauçuk Borular - Şartname IS 9573 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) İçin Kauçuk Hortum IS 443 Kauçuk Hortumlar İçin Numune Alma ve Test Yöntemleri IS 447 Kaynak İçin Kauçuk Hortum Spesifikasyonu ISO 2398 Basınçlı Hava İçin Tekstil Takviyeli Kauçuk Hortumlar - Şartname

Kırılma Tokluğu Testi Yararları


Marka Değerini Artırır

Ürünlerin kaliteli ve güvenilir olması, marka değerini yükseltir.

Hukuki Uyum Sağlar

Ürünlerin yasal düzenlemelere uygunluğu sağlanarak hukuki uyumsuzluklar engellenir.

Rekabet Avantajı Sunar

Dayanıklı ve güvenilir ürünler, pazarda rekabet avantajı sağlar ve markayı öne çıkarır.

Süreç İyileştirmesi

Üretim süreçlerinde zayıf noktalar tespit edilerek verimli ve etkili bir süreç iyileştirmesi sağlanır.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlanarak çalışanların motivasyonu artırılır.

Standartların Belirlenmesi

Sektördeki kalite standartlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynanır ve uyum sağlanır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu