Kırılma tokluğu testleri, bir malzemenin temel malzeme özelliklerinden biri olan çatlak ilerlemesine ve dolayısıyla kırılmaya karşı direncini belirler. Bu test yapılırken, ne kadar enerjinin emilebileceğini hesaplamak için malzemeye arızalanana kadar sürekli artan bir yük uygulanır.
Kırılma tokluğunun bilinmesi önemlidir, çünkü tüm malzemeler üretim veya servis sırasında çatlak yayılmasına yatkın kusurlara sahiptir. Başarısızlık olasılığı, bir malzemenin stres yoğunlaşma noktasında strese nasıl tepki verdiğini anlayarak belirlenebilir.
Kırılma tokluğu testleri, malzemenin çatlak yayılmasına karşı direncinin üstesinden gelmek için gereken enerjiyi hesaplamak amacıyla malzemeye sürekli artan bir yük uygular. Kırılma arızası modu, malzemede çizik, göçük veya korozyon olabilecek bir kusurla başlatılır. Kusurdan dolayı bir çatlak yayılarak malzemenin bozulmasına neden olabilir. Bu test mekaniktir ve korozyon, yorulma veya yüksek sıcaklıklarla birlikte yapılır. Testin sonuçları bir malzemenin servis ömrünü belirler.
Kırılma tokluğu testinde malzemeye, kopana kadar sürekli artan bir yük uygulanır. Malzeme öncelikle çatlağın yayılabileceği bir yorulma çentiği oluşturularak hazırlanır. Daha sonra malzeme yüklemeye tabi tutulur.
Esas olarak üç test modu bulunmaktadır. Mod 1, çekme yönünde yükleme uygular. Mod 2, düzlemde bir yük uygular (kesme gerilimiyle sonuçlanır). Mod 3, bu ikisinin bir karışımıdır.
Kırılma tokluğu testlerinde, test edilen malzemeye ve test yöntemine bağlı olarak makinenin ve kurulumun özelliklerini belirleyen uluslararası standartlara uyulur. Bunlardan birkaçı şunları içerir:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında mekanik testler kapsamında, kırılma tokluğu testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin kaliteli ve güvenilir olması, marka değerini yükseltir.
Ürünlerin yasal düzenlemelere uygunluğu sağlanarak hukuki uyumsuzluklar engellenir.
Dayanıklı ve güvenilir ürünler, pazarda rekabet avantajı sağlar ve markayı öne çıkarır.
Üretim süreçlerinde zayıf noktalar tespit edilerek verimli ve etkili bir süreç iyileştirmesi sağlanır.
Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlanarak çalışanların motivasyonu artırılır.
Sektördeki kalite standartlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynanır ve uyum sağlanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu