Klorlu organik taşıyıcılar, ya da klororganik taşıyıcılar, çeşitli klorobenzenler ve klorotoluenlerden oluşan bir kimyasallar grubudur. Genel olarak diğer kimyasalların yanı sıra boya taşıyıcıları ve tesviye maddelerinin sentezinde ara ürünler olarak kullanılmaktadır. Ayrıca boyarmaddelerin ve çözücülerin kimyasal formülasyonlarında da bunlar kullanılmaktadır. Klorlu organik taşıyıcılar özellikle polyesterin dispers boyalar ile boyanmasında yardımcı ve boya taşıyıcı olarak da kullanılmaktadır.
Klorobenzenler ve klorotoluenler, çeşitli sektörlerde çeşitli uygulamalara sahiptir. Giyim ve ayakkabı tedarik zincirlerinde tekstil uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu bileşikler, sentetik elyafların özellikle polyester ve polyester karışımları için boyama işlemi sırasında taşıyıcı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda erime noktaları yüksek kimyasallar ve diğer kimyasal formülasyonlar için çözücü olarak kullanılmaktadır. Keza diklorobenzenin kullanıldığı metal, deri ve yün için koku gidericiler veya yağ gidericiler yapmak için belli klorobenzenler kullanılmaktadır.
Diğer taraftan yapılan araştırmalar, klorlu organik taşıyıcıların insan sağlığı açısından zararlı olduklarını ortaya koymaktadır. Özellikle merkezi sinir sistemi üzerinde kötü etkiler yaratmakta, böbrek ve karaciğer yetmezliklerine neden olmaktadır. Bu bakımdan klorobenzenler ve klorotoluenlerin kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmiştir. Dünyanın her yerinde çıkarılan yasal düzenlemeler ile, bitmiş ürünlerde klorobenzenlerin ve klorotoluenlerin varlığı kısıtlanmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde de bu maddelerin tekstil sanayinde yasaklanması, bir yasal gereklilik haline gelmiştir. Önde gelen giyim ve ayakkabı markaları, üretim faaliyetlerinde, klorobenzen ve klorotoluen kullanımını yasaklamıştır. Penta ve hekzaklorobenzen, kalıcı organik kirleticiler olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden Stockholm Sözleşmesi’ne göre, dünya çapında yasaklanmıştır. Bazı klorobenzenler ve klorotoluenler, belli konsantrasyonlarda suda yaşayan organizmalar için zehirlidir. Ayrıca biyolojik olarak birikme potansiyeline sahiptir. Belli konsantrasyon seviyelerinin üzerinde, bu bileşikler bazı kanser türlerini tetiklemektedir.
Bu çerçevede tekstil ürünlerinin hiçbir şekilde insan sağlığına zarar vermemesi gerekmektedir. Ancak gittikçe farklılaşan talepler ve teknolojilerin sonucu olarak tekstil ürünlerinde çok sayıda zararlı kimyasal madde kullanılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, klorlu organik taşıyıcılar test hizmetleri de vermektedir.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu