Klorsuz ağartma haslığı testlerinde esas alınan standart, Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renk Uzmanları Derneği (AATCC) tarafından yayınlanan AATCC 172 standardıdır. Bu standartta, sık yıkamaya dayanması beklenen tekstil ürünlerinin, evde yıkanırken toz haline getirilmiş klorsuz ağartıcıya karşı renk haslığını belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: AATCC TM172 Evde yıkamada toz klor içermeyen ağartıcıya renk haslığı.
Testler sırasında numuneler uygun sıcaklık koşulları altında, deterjan solüsyonu, toz haline getirilmiş klorsuz ağartma solüsyonu ve beş evde yıkama döngüsü için aşındırıcı etki altında yıkanmaktadır ve yıkanan örnekler renk değişimi açısından değerlendirilmektedir. Öncesinde toz haline getirilmiş klor içermeyen ağartıcı ile performans düzeyini belirlemek ve bir etki bulunursa, daha sonra sadece deterjanla tekrar test etmek gerekmektedir. Sertlik, pH değeri veya klor içeriği gibi bileşenlerin etkilerini ayırmak için sadece suyla yıkamak gerekli olabilir. Bugün piyasada bulunan toz haline getirilmiş klorsuz ağartıcılar, toz haline getirilmiş klorsuz ağartıcı dışında floresan beyazlatma ajanları, mavileştirme ve benzerleri gibi başka bileşenler de içerdiği için, değerlendirilen renk değişimi üzerinde bu kimyasalların etkisi de olmaktadır.
Bu arada tekstil ürünlerinin, klorsuz ağartma işlemleri sırasında gösterdikleri renk değişimlerini belirlemeye yönelik klorsuz ağartma haslığı testlerinde Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 105-N02 standardı da dikkate alınmaktadır (TS 400 EN ISO 105-N02 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm N02: Peroksit ile ağartmaya karşı renk haslığı tayini).
ISO 105-N02 standardı, tekstil işlemede yaygın olarak kullanılan konsantrasyonlarda peroksit içeren ağartma banyolarının etkisine karşı tekstil ürünlerinin renk direncini belirlemek için bir test yöntemi sunmaktadır. Bu test sırasında belli bir veya iki bitişik kumaş ile temas halindeki bir numune ağartma çözeltisine daldırılmakta, durulanmakta ve kurutulmakta, daha sonra numunenin rengindeki değişiklik ve bitişik kumaşlardaki lekelenme gri skala ile değerlendirilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, klorsuz ağartma haslığı testi hizmetleri de vermektedir.
Verimli haslık test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Haslık testleri, belirli kalite standartlarının oluşumuna yardımcı olur ve sektördeki genel kaliteyi artırır.
Haslık testleri, üretim sürecinde sorunları önceden tespit etmeye yardımcı olur. Bu sayede, zaman ve kaynak israfı önlenir, verimlilik artar.
Yüksek kalite ve dayanıklılık, markanızın itibarını artırır. İyi bir marka imajı, yeni müşteri çekmek için kritik bir unsurdur.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu