EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Koku Testi

Kullanım sırasında tekstil ürünleri, insan vücudundan ve farklı kaynaklardan ortaya çıkan ve hoş olmayan kokular geliştirmektedir. Bu durum doğal olarak tekstil ürünlerinin estetik ve fonksiyonel ihtiyaçları karşılamasına dair beklentiler karşısında tüketici memnuniyetsizliğine yol açmaktadır.

Tekstil ürünlerindeki koku sorunu karmaşık ve çok yönlüdür. Koku veren uçucu bileşikler, mikroorganizmalar ve ter gibi koku unsurları, kumaşlara aktarılmakta ve kumaşlar tarafından tutulmaktadır. Tekstil sektöründe koku giderici tekstil ürünleri hızlı gelişmektedir. Bugün tüketiciler akıllı tekstillere değer vermektedir. Kullanılan giyeceklerin, ilave fayda ve kapsamlı koruma sağlayacak özel teknolojilerle üretilmesini talep etmektedir. Bu nedenle rahatlık, hijyen ve koku özellikleri anahtar faktörler olmaktadır. Günlük yaşamda metabolizma ve terlemenin neden olduğu vücut kokusu, kirlilik kokuları ve sigara kokusu gibi hoş olmayan kokular bulunmaktadır. Genelde çorap, iç giyim, spor giyim gibi özellikle uzun süre giyildikten sonra tekstil ürünlerinde bakteri üremekte ve bu durum kötü kokulara neden olmaktadır.

Bugün koku etkinliğinin ölçümü ülkeden ülkeye değişmektedir. Geleneksel yöntemler esas olarak kokunun varlığını, insan koku alma duyusuna göre değerlendirmektedir. Bazen de enstrümantal test yöntemleri ile desteklenen insan duyusal testleri kullanılmaktadır. Bir insan duyusal paneli kokuyu bütünüyle değerlendirip kalite bakımından değişen kokuları karşılaştırabilir ancak nesnel bir gösterge olarak standardize etmek güçtür. Bu nedenle sektörde, işlem görmüş tekstil ürünlerinin koku etkinliğini belirleyecek standart bir değerlendirme yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 17299 standardı, kokulardaki ana bileşen kimyasalların tanımlarını vermekte ve tekstil ürünlerinin koku değerlendirmesine yönelik, belli ekipman kullanan test yöntemleri sunmaktadır. Bu standart, dokuma kumaş, örme kumaş, nonwoven kumaş, elyaf ve iplikler gibi tekstil ürünlerinin koku giderme özelliği için genel prensipler açıklamaktadır. Bu standardın bölümleri şu şekildedir:

  • Genel prensip
  • Dedektör tüp yöntemi
  • Gaz kromatografisi yöntemi
  • Yoğunlaşma örnekleme analizi
  • Metal oksit yarı iletken sensörler yöntemi

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, koku testi hizmetleri de vermektedir.

 

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Alkilfenoller (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APE) Aminoazobenzen Testi Azo Boyarmadde Testi BHT İçeriği Testi Bisfenol-A Testi Biyosit Testi Dimethyl Fumarate (DMF ve DMFA) Testleri Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller (Asidik Ter Çözeltisinde) Elyaf Analizi ve Kalitatif Değerlendirme Elyaf Kompozisyonu Testi Fitalat Testi Formaldehit Testi Kalaylı Organik Bileşikler Testi Kanserojen Dispers Boyarmaddeler Testi Kanserojen Madde Testi Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Klorlu Organik Taşıyıcılar Koku Testi Kozmetiklerde Serbest Formaldehit Testi Krom (VI) Testi Çocuk Metal Aksesuarları ve Metal Ürünlerinde Kurşun Testi Metal Olmayan Çocuk Aksesuarlarında Kurşun Testi İplik Numarası Testi Lif Sayısı Testi Nem Oranı Testi Nikel Miktarı Testi O-Fenilfenol Testi Oyuncak Güvenliği (Parmak Boyaları) Pamukta Merserizasyon Perflorlanmış Tensidler (PFOS ve PFOA) Pestisit Testi pH Değeri pH Değeri, Fischer Çözeltisi Yöntemi Pigmentler ve Dolgu Maddeleri İçin Sulu Bir Süspansiyonun pH Değeri Testi Plastiklerde Kadmiyum Testi Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH) Testi Poliklorlu Bifeniller Primer Aromatik Aminler Testi PVC (Polivinil Klorür) Testi Su Kalitesi Testi (Toplam Kalsiyum ve Magnezyum) (EDTA Titrimetrik Metod) TCMTB (2-Thiocyanomethylthio Benzothiazole) Testi Toksik Ağır Metaller Toplam Kurşun Miktarı Triklosan Testi Vinil Klorür Testi Organik Maddeler Testi Yağ Oranı Testi Yanmazlık Apresi Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Pamuk ve Polyester Hariç Sentetikler İçin) Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Polyester İçin)

Koku Testi Yararları


Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Çevresel Etkiyi Azaltır

Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.

Rekabet Avantajı Sağlar

Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.

Yasal Uyum Sağlar

Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Olası Riskleri Azaltır

Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.

Müşteri Memnuniyetini Arttırır

Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu