Her yıl milyarlarca ton kömür bölgesel ve uluslararası pazarlarda işlem görmektedir. Ticari işlemlerde kömürün fiyatı sadece miktarını değil aynı zamanda özelliklerini de yansıtır. Kalorifik değer, uçucu madde, nem, kükürt, klor ve kül (element bileşimi) içeriği gibi kömür özellikleri genellikle satış sözleşmelerinin temelini oluşturur. Bu özelliklerin tümü, kömürün yüklenmesi sırasında alınan numunelerde ölçülmektedir. Kömür için ödeme, analitik sonuçlara dayanmaktadır.
Kömür analizine ihtiyaç duyulduğunda kömür numunesi alınır. Kömür, her biri farklı fiziksel özelliklere, kimyasal özelliklere ve kalıntı kül içeriğine sahip çeşitli şekil ve boyutlarda parçacıklardan oluşan doğası gereği oldukça heterojendir. Numune alma, mevcut numune alma ekipmanı, numune kütlesi tarafından temsil edilecek miktar ve gereken kesinlik derecesi ile daha da karmaşık hale gelir.
Ayrıca numune alınacak kömür, farklı kömür türlerinin bir karışımı olabilir ve kömürün nasıl harmanlandığı, temsili bir numunenin elde edilme şekli üzerinde bir etkiye sahiptir. Kömür numune alma protokolleri, analiz edildiğinde numune alınan partiyi temsil eden sonuçlar verecek malzeme sağlamak için numune almanın genel ilkelerini karşılamalıdır. Tarafsız numuneler elde etmek amacıyla farklı koşullar altında kömür numune alma prosedürleri, numune hazırlama ve test prosedürleri için kılavuz sağlamak üzere ulusal ve uluslararası standartlar geliştirilmiştir.
Bir örnekleme yönteminin seçimi, örnekleme amacı, istenen doğruluk, sahanın erişilebilirliği ve teknik, ekonomik ve zaman kısıtlamaları gibi faktörlere bağlıdır. Hareketli akışlardan mekanik numune alma, yakıt numunesi almak için tercih edilen yöntemdir, mümkün olduğunda manuel numune alma işleminden her zaman kaçınılmalıdır. Hareketli bir akıştan numune almak için en iyi yer, tüm akışın düzenli aralıklarla kesiştiği bir konveyör bandının veya oluğun boşaltma noktasıdır.
Kömür depolama yığını veya vagonlar gibi sabit kömürden numune almak bazen gereklidir, ancak sorunludur. Genelde delgi yöntemi ile numune alınırken, yığına özel burgular sokulur ve numune manuel olarak alınır. Kargı yönteminde ise, kömür yığınına kargı sokulur ve geri çekilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, kömür için delgi ve kargı ile numune alma hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji kaynaklarının güvenli ve düzenli kullanımı, işletmelerin güvenilirliğini artırır ve müşteri güvenini kazanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu