Sabit karbon, bir kömür parçacığı ısıtıldıktan ve uçucu madde dışarı atıldıktan sonra kalan katı yanıcı kalıntıdır. Bir kömürün sabit karbon içeriği, bir numuneden nem, uçucu madde ve kül yüzdelerinin çıkarılması ile belirlenir. Elde edilen değer, gaz-katı yanma reaksiyonları gaz-gaz reaksiyonlarından daha yavaş olduğu için, yüksek sabit karbon içeriği kömürün uzun bir yanma süresi gerektireceğini gösterir.
Biyokimyasal ve jeokimyasal işlemlerle çeşitli bitki materyallerinden kömür oluşumuna kömürleşme denir. Kömürdeki bileşenlerin doğası, kömürleşme derecesi ile ilgilidir. Bir kömürün nem içeriği, uçucu madde içeriği, kül içeriği yanı sıra sabit karbon içeriği ve kalorifik değeri, kömürleşme derecesini verir.
Kok, belirli türdeki kömürlerin hava ile temas etmeden yüksek bir sıcaklığa ısıtılmasından sonra kalan katı karbonlu kalıntıdır. Kömürü bu şekilde ısıtma işlemine karbonizasyon veya kok yapımı denir. Yüksek sıcaklıkta karbonizasyonda, kömür 900-1200 derece sıcaklığa kadar ısıtılır. Bu sıcaklıklarda, hemen hemen tüm uçucu maddeler gazlar veya sıvılar olarak dışarı atılır ve geride esas olarak karbondan ve az miktarda hidrojen, nitrojen, kükürt ve oksijenden oluşan bir kalıntı bırakır. Bu kalıntı, birlikte kömürün sabit karbon içeriğini oluşturur.
Kısaca sabit karbon, bir kömür numunesinde kalan uçucu olmayan karbon miktarının bir ölçüsüdür. Doğrudan ölçümden ziyade bir analizle ölçülen diğer parametrelerden belirlenen hesaplanmış bir değerdir. Bu analizlerde genel olarak Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen şu standarda uyulur: ASTM D3172-13 Kömür ve kokların yakın analizi için standart uygulama. Bu uygulama, nem, uçucu madde ve kül tayinini ve örneklenen ve öngörülen yöntemlerle hazırlanan ve ASTM yerleşik prosedürlerine göre analiz edilen kömürler ve koklar üzerindeki sabit karbonun hesaplanmasını içermektedir. Sabit karbon, nem, uçucu madde ve kül testi sırasında kaybolan malzemenin hesaplanan yüzdesidir.
Bu analizden elde edilen sabit karbon, nihai analizden elde edilen toplam karbondan farklı bir değerdir. Toplam karbon, yanma sırasında uçucu madde emisyonları olarak kaçan bir miktar organik karbon içerir. Sabit karbon içeriği ileri aşamada artar ve orta-uçucu bitümlü kömürün üzerindeki dereceleri tanımlamak için kullanılır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, kömür için karbon analizi hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu