Gemi kiralama konusunda konteyner gemisi için sektörde makul ölçüde güvenilir veriler bulunmaktadır, ancak kuru yük ve tanker gemileri için durum böyle değildir. Kuru yük ve tanker için kiralama oranı, konteyner sektörüne göre önemli ölçüde düşüktür. Bunun ana nedeni, kuru yük ve tanker nakliye şirketlerinin tarihsel olarak yatırım getirilerinin önemli bir bölümünü geminin zamanında alım ve satımından elde etmiş olmaları, buna karşılık konteyner hatlarının getirilerini bir şekilde bir şebeke işletmekten elde etmeleridir. Bu bağlamda kiralamanın dezavantajlarından biri, kiralama yapısının her zaman varlık elden çıkarma esnekliğinde bir kısıtlama getirmesi ve dolayısıyla işletmecinin zamanında varlık satışı yoluyla getiri potansiyelini engellemesidir.
Genellikle şirketler ve gemi işletmecileri özel olarak kiralama işlemlerine girerler. Bir kiralama işlemine girme motivasyonu şu faktörlerin herhangi birine veya kombinasyonuna dayanabilir: nakit yönetimi, fonlama çeşitlendirme, maliyet, muhasebe ve teknolojik eskime riskinin azaltılması.
Buna karşılık kiraya verenlerin işlerini yürütürken dikkate aldıkları ana faktörler şunlardır: cazip risk / getiri profili, önemli finansal kaldıraç kapasitesi, artık değer spekülasyonu ve vergi avantajları.
Temel olarak, gemi kiralama faaliyetleri bir kiralama veya time charter sözleşmesine dayalıdır. Zaman kiralamaları, mürettebatsız tekne kiralamalarından önemli ölçüde daha yaygındır. Belirli bir süre için kiraya veren, gemiyi ticarete hazır olarak kiracıya sağlar. Bu nedenle, kiraya veren, mürettebat, bakım, sigorta, yanaşma ve benzer koşullar dahil olmak üzere geminin işletilmesini sağlar. Kiraya verenin bakış açısına göre, bir zaman kiralamanın avantajı, gemi üzerinde tam operasyonel kontrol sağlamasıdır.
Zamanlı kiralamaya alternatif gemi kiralama sözleşmesinde ise geminin işletilmesinden tamamen kiracı sorumludur. Bu kiralamada, kiraya veren işletme maliyetini ve gemi performans riskini taşımaz, bu da daha öngörülebilir ve istikrarlı bir nakit akışı sağlar.
Her iki durumda kiralanan geminin kullanıma hazır ve güvenilir olması önemlidir. Kira başlangıç ve bitiş denetimleri bu açıdan önemli görülmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, kömür taşımacılığında kira başlangıç ve bitiş denetim hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu