Kül verimi, kömürde ölçülen en yaygın parametrelerden biridir. Kömür yakıldıktan sonra geriye ne kadar malzeme kaldığını belirlemek için kül verimi ölçülür. Kalan malzemeye kül kalıntısı dendiği de olmaktadır. Kül verimi, doğrudan otomatik bir analiz cihazında veya külleme fırınında ölçülür. Sonuçlar ağırlık yüzdesi olarak belirlenir. Kömür numunesinin kül verimi, yanmadan sonra kalan malzeme miktarıdır.
Bu test yapılırken, bir kömür numunesi 250 mikron parçacık boyutuna eşit veya daha küçük bir boyuta kadar öğütülür ve tartılır. Daha sonra bir saat boyunca 500-750 derece arasındaki sıcaklıklarda yakılır. Yanma sonrasında kalan malzemenin ağırlığı, daha sonra yüzde kül verimini tespit etmek amacı ile numunenin orijinal ağırlığı ile karşılaştırılır.
Kül analizlerinde genel olarak Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen şu standarda uyulur: ASTM D3174-12 Kömürden kömür ve kok analiz numunesindeki kül için standart test yöntemi. Bu standartta tanımlanan test yöntemi, kömür veya kok analiz numunesindeki inorganik kalıntının kül olarak belirlenmesini kapsar. Kül içindeki bileşenlerin belirlenmesi için ASTM D3682, ASTM D4326 ve ASTM D6349 standartlarında açıklanan test yöntemleri uygulanır. Kül tanımı için ASTM D121-01 Kömür ve kok standart terminolojisi standardı esas alınır.
Kömür numunesinden elde edilen kül verimi veya kalıntısı büyük ölçüde kömürdeki mineral maddeden oluşur. Ancak kömürün orijinal mineral madde içeriğine eşit değildir, çünkü orijinal kömür numunesindeki bazı mineraller veya mineral fazları, örneğin sülfürler ve karbonatlar yanma sırasında yok edilir veya diğer mineral bileşiklere dönüştürülür.
Kül verimi, buhar kömürleri ve endüstriyel fırınlarda kullanılan kömürler için önemli bir parametredir. Artan kül verimi, daha düşük ısıtma değerine karşılık gelir. Elektrik için kullanılan çoğu buhar kömürü, yüzde 20’den az kül içeriği gerektirir ve çoğu hizmet sözleşmesinde yüzde 10’dan az kül gerekir. Kömürün kazanda yanmayacak kısmını temsil ettiği için kül verimi yanmadan sonra geriye ne kadar malzeme kalacağı ve bunların bertaraf edilmesi gerektiği hakkında bilgi verir. Çelik endüstrisinde ise, kok kömürü için düşük kül içeriği tercih edilir. Kömürlerdeki yüksek uçucu madde, daha düşük kok verimi sağlar.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, kömür için kül analizi hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları, uluslararası pazarda firmanın tanınırlığını ve itibarı artırır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu