Gevreklik ya da ufalanabilirlik, test sırasında kömürün ortalama parçacık boyutundaki yüzde azalma değeridir. Örneğin, yuvarlanmış kömürün ortalama parçacık boyutu orijinal numunenin yüzde 75’i ise, gevreklik veya ufalanabilirlik oranı yüzde 25 demektir.
Kömürün gevrekliğini tespit etmek amacı ile genelde Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen şu standarda uyulur: ASTM D441-07 Kömür için tumbler testinin standart test yöntemi. Kısaca tambur testi olarak bilinen bu test yöntemi, belirli bir boyuttaki kömürün bağıl gevrekliğinin belirlenmesini içerir.
Madende veya daha sonra distribütör veya tüketici tarafından tekrar tekrar elleçlemeye tabi tutulduğu zaman kömürün daha küçük parçalara ayrılma özelliği bu yöntemle belirlenmektedir. Bu test yöntemi, kömürlerin farklılıklarını vurgulamak için dar sınırlar içindeki değerlerini belirlemekten ziyade, gevreklik açısından benzerliğini tespit etmek için kullanışlı bulunmaktadır.
Bu test yöntemi ayrıca, belirli mekanik besleme cihazlarında boyutlandırılan kömürlerin boyut bozulmasına ne ölçüde maruz kalacağını göstermeye de hizmet eder. Bu test yöntemi, belirli kömür dereceleri arasında ayrım yapmak için kullanılır ve bu nedenle kömür sınıflandırma amaçlarına hizmet eder.
Kısaca bu test yöntemi, kömürün birbirine sürtündüğü ve nakliye aracının duvarlarına çarptığı için darbe ve aşınmaya karşı kömürün kırılma direncinin bir ölçüsüdür. Yani kömürün gücünün bir ölçüsü, kullanım sırasında boyut olarak bozulmaya dayanma kabiliyetidir. Taşıma sırasında kırılma eğilimi (gevreklik), dayanıklılık kadar tokluğa, elastikiyete ve kırılma özelliklerine de bağlıdır, ancak buna rağmen gevreklik testi, en sık kullanılan kömür mukavemetinin ölçüsüdür.
Gevreklik, öncelikle, kullanıma bağlı olarak gevrek kömürlerin daha arzu edilebilir olan ve ayrıca gevrek kömürlerde artan miktarda yüzey olabilen daha küçük iri boyut oranlarını vermesi nedeniyle ilgi çekicidir. Bu yüzey daha hızlı oksidasyona izin verir, dolayısıyla koşullar kendiliğinden tutuşma ve koklaşabilir taş kömürlerinde kok kalitesinde kayıp ve oksidasyona eşlik eden diğer değişiklikler için daha elverişlidir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, kömür için ufalanabilirlik test hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları, uluslararası pazarda firmanın tanınırlığını ve itibarı artırır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji kaynaklarının güvenli ve düzenli kullanımı, işletmelerin güvenilirliğini artırır ve müşteri güvenini kazanır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu