EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Kömür ve Kok Analizleri - Karbonlaştırma (Kömürleşme) Deneyi

Karbonizasyon (kömürleşme), ısının oksijen yokluğunda sağlandığı bir pirolitik veya termokimyasal reaksiyondur. Basınç altında kömürleşme üçe ayrılır:

  • Öncü maddenin bozunma gazlarının oluşturduğu basınç altında kömürleşme
  • Hidrotermal koşullar altında kömürleşme
  • Basınç altında karbondioksidin indirgenmesi

Basınç altında kömürleşme ile ilgili deneysel çalışmalar, esas olarak, karbonizasyon koşulları ile ilişkili olarak ortaya çıkan karbonların verimine ve morfolojisine odaklanır.

Kok, belirli kömür türlerinin hava ile teması kesilerek yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılmasından sonra kalan katı karbonlu kalıntıdır. Kömürün bu şekilde ısıtılması işlemine karbonizasyon (kömürleşme) veya kok yapımı denir.

Kömür karbonizasyonu, kömürün ısıtıldığı, sıvı ve gaz halindeki uçucu ürünlerin uzaklaştırıldığı ve kok denilen katı bir kalıntı bırakıldığı süreçtir. Kömürün karbonizasyonu, kömürün ya oksijen yokluğunda ya da oksijen miktarını kontrol ederek yüksek sıcaklıklara ısıtılmasını içerir. Amonyak, su ve kükürt bileşikleri ile birlikte kok fırını gazı olarak adlandırılan gaz halindeki bir yan ürün de kömürden termal olarak uzaklaştırılır. Bu damıtma işleminden sonra kalan kok, büyük ölçüde çeşitli kristalografik formlarda karbondan oluşur, ancak aynı zamanda orijinal kömürde bulunan çeşitli minerallerin termal olarak değiştirilmiş kalıntılarını da içerir. Genellikle kok külü olarak adlandırılan bu mineral kalıntıları yanmaz ve kok yakıldıktan sonra kalıntı olarak kalır.

Bugün kömür karbonizasyonu, koklaşma hızına, çalışma parametrelerine, kömür karışım özelliklerine ve termal enerjinin taşınmasına bağlı olan fiziko-kimyasal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Kömürün ısıtma hızı, kokun mukavemetini ve çatlama özelliklerini etkiler.

Düşük sıcaklıkta karbonizasyon başlangıçta konut ve sokak aydınlatması için şehir gazı sağlamak ve evsel ve endüstriyel ısıtma için dumansız bir yakıt üretimi için geliştirilmiştir. Yan ürün katranlar ekonomik açıdan önemlidir ve genellikle rafine edilerek benzin, ısıtma yağları ve yağlayıcılar elde edilir. Düşük sıcaklıkta karbonizasyon için tercih edilen kömürler tipik olarak linyit kömürü, alt bitümlü kömür veya oldukça uçucu bitümlü kömürdür. Bu reaktif kömürler kolayca tutuşur ve dumansız yakıtlar olarak veya gazlaştırma proseslerinde besleme stokları olarak kullanılır. Ayrıca kok fırını beslemesi yapmak için kömürlerle karıştırılır veya elektrik santrali yakıtı olarak kullanılır.

Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen madencilik analitik hizmetler, kömür ve kok analizleri kapsamında, karbonlaştırma (kömürleşme) deneyi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Kimyasal Testler - Eser Element Testleri Kimyasal Testler - Değerli Metal Testleri Kimyasal Testler - Basit ve Kompleks Bileşikler Kimyasal Testler - Nitrojen ve Amonyak Analizi Asidik Kayaç Drenajı - Asit Üreten Mineraller Asidik Kayaç Drenajı - Modifiye Asit Bazlı Hesaplama Testi Asidik Kayaç Drenajı - Statik Net Asit Üretim Testleri Asidik Kayaç Drenajı - Standart Nem Hücresi Testleri Asidik Kayaç Drenajı - US EPA 1311 Toksisite Karakteristiği Süzme Prosedürü Asidik Kayaç Drenajı - US EPA 1312 Sentetik Çöktürme Süzme Prosedürü Kömür ve Kok Analizleri - Kısmi ve Nihai Analiz Kömür ve Kok Analizleri - Karbon Analizleri Kömür ve Kok Analizleri - Sülfür Analizi Kömür ve Kok Analizleri - Kül Analizi Kömür ve Kok Analizleri - Kömür Petrografisi Kömür ve Kok Analizleri - Hardgrove Öğütülebilirlik İndeksi Kömür ve Kok Analizleri - Karbonlaştırma (Kömürleşme) Deneyi Kömür ve Kok Analizleri - Kömür Akışı Ölçüm Sistemi Kömür ve Kok Analizleri - Ufalanabilirlik Testleri Kömür ve Kok Analizleri - Yüzdürme ve Daldırma Testleri Kömür ve Kok Analizleri - Kömür Hesaplamaları Kömür ve Kok Analizleri - Kömür Yatağı Metan Hizmetleri Jeokimya Testleri - Numune Hazırlama Hizmetleri Jeokimya Testleri - Hareketli Metal İyonları Belirleme Hizmetleri Jeokimya Testleri - Çürütme ve Kaynaştırma Hizmetleri Jeokimya Testleri - X Işını Floresansı Hizmetleri Jeokimya Testleri - Referans Ürün Hizmetleri Jeokimya Testleri - Uranyum Arama Hizmetleri Fiziksel Testler - Tane Büyüklüğü Analizi Fiziksel Testler - Özgül Ağırlık ve Yığın Yoğunluğu Tayini Endüstriyel Hizmetler - Cevher Hizmetleri Endüstriyel Hizmetler - Fabrika ve Santral Örnek Analizi Endüstriyel Hizmetler - Mobil Laboratuvar Hizmetleri Yeterlilik Test Programları

Kömür ve Kok Analizleri - Karbonlaştırma (Kömürleşme) Deneyi Yararları


Rekabet Avantajı Sunar

Derinlemesine analizler, firmanın pazar trendlerini, müşteri taleplerini ve operasyonel performansı doğru bir şekilde izlemesini sağlar, bu da rekabetçi bir avantaj sunar.

Süreç İyileştirmesi

Veriye dayalı analizler, mevcut iş süreçlerini değerlendirerek iyileştirme fırsatlarını tespit etmeyi sağlar, bu da sürekli gelişim ve daha iyi verimlilik sağlar.

Hukuki Uyum Sağlar

Analitik hizmetler, işletmelerin yasal düzenlemelere uygunluklarını izlemelerine ve gerektiğinde hızlıca uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Veriye dayalı analizler, işletmelerin daha verimli çalışmasına olanak tanır ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayarak kârlılığı artırır.

Müşteri Memnuniyeti Artar

Hızlı ve doğru analizler, müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap verilmesini sağlar, bu da müşteri memnuniyetini artırır.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Küresel analizler ve uluslararası verilerin kullanımı, firmanın dünya çapında rekabet edebilmesine yardımcı olur ve uluslararası pazarda tanınırlığını artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu