Kömürün kırılganlığı hem bilimsel yönleriyle hem de ticari açıdan kömür endüstrisinde büyük ilgi gören bir sorundur, çünkü bir kömürün doğasında bulunan ufalanabilirlik, kırılma derecesi üzerinde ve madencilik, hazırlama ve pazarlama ile ilgili süreçlerde belirgin bir etkiye sahiptir.
Daha büyük boyutlu kömürlerin daha küçük boyutlu kömürlere göre önemli ölçüde daha yüksek fiyatlara mal olduğu genel bir pazarın taleplerini karşılayan operatörler için bu tür bir bozulma çok maliyetlidir. Bir miktar bozulma, elbette kaçınılmazdır ve bunun ne ölçüde kaçınılmaz olduğu, büyük ölçüde, söz konusu kömürün işlenirken kırılmaya yatkınlığı veya başka bir deyişle, yapısındaki ufalanabilirliği ile kontrol edilir.
Ufalanabilirlik testi, kömürün tekrar tekrar işleme tabi tutulduğunda daha küçük parçalara ayrıldığı durumu ölçer ve böylece nakliye sırasında veya bir yüksek fırına iniş sırasında hangi parçaların ne ölçüde kırılacağını gösterir.
Kömürün toz haline getirilmesini ve işlenebilirliğini etkileyen sertlik, öğütülebilirlik ve ufalanabilirlik (kömür maseralleri ve mineral içeriğinin kombinasyonunun sonuçları) gibi mekanik özellikler gelişmiş laboratuvar testleriyle yapılmaktadır. Bu testlerde ufalanabilirlik, test sırasında ortalama parçacık boyutundaki azalma yüzdesi olarak rapor edilir. Örneğin, eskitme kömürün ortalama parçacık boyutu orijinal numunenin yüzde 75’i ise, ufalanabilirlik oranı yüzde 25 demektir.
Kısaca kömürün gücünün bir ölçüsü, elleçleme sırasında boyut olarak bozulmaya dayanma yeteneğidir. Elleçleme sırasında kırılma eğilimi (gevreklik), mukavemetin yanı sıra tokluk, elastikiyet ve kırılma özelliklerine de bağlıdır, ancak buna rağmen ufalanabilirlik testi en sık kullanılan kömür mukavemetinin ölçüsüdür.
Ufalanabilir kömürler, kullanıma bağlı olarak daha çok aranan kaba boyutların daha küçük oranlarını verir, ufalanabilir kömürlerde artan bir yüzey miktarı olabilir. Bu yüzey daha hızlı oksidasyona izin verir.
Testlerde genelde Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen şu standartlara uyulur:
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen madencilik analitik hizmetler, kömür ve kok analizleri kapsamında, ufalanabilirlik test hizmetleri de bulunmaktadır.
Veriye dayalı analizler, mevcut iş süreçlerini değerlendirerek iyileştirme fırsatlarını tespit etmeyi sağlar, bu da sürekli gelişim ve daha iyi verimlilik sağlar.
Analitik hizmetler, işletmelerin yasal düzenlemelere uygunluklarını izlemelerine ve gerektiğinde hızlıca uyum sağlamalarına yardımcı olur.
Doğru ve tutarlı analizler, firmanın güvenilirliğini artırarak, iş ortakları ve müşteriler arasında güçlü bir güven ilişkisi oluşturur.
Verimli analizler, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar ve gereksiz harcamaları ortadan kaldırarak maliyetleri düşürür.
Analitik hizmetler, potansiyel riskleri önceden belirleyerek, işletmelerin bu riskleri yönetmesine yardımcı olur ve olumsuz etkileri minimize eder.
Küresel analizler ve uluslararası verilerin kullanımı, firmanın dünya çapında rekabet edebilmesine yardımcı olur ve uluslararası pazarda tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu