Genel kanıya göre konserve yiyecekler, nispeten sabit bir sıcaklıkta tutulacak olursa, işlendikten sonra en az iki yıl boyunca kalitesini korumaktadır. Yasal düzenlemelere göre, teneke kutulardaki yiyecekler, güvenliğini ve besin değerini iki yıldan çok daha fazla korumaktadır, ancak rengini ve dokusunu bu süreden sonra değiştirmeye başlamaktadır. Bir yiyeceğin tenekede ne kadar süre yenilebilir kalacağını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Ancak orta sıcaklıklarda (yani 75 derece ve altı sıcaklıklarda) tutulan yiyecekler sonsuza kadar dayanabilmektedir.
Günümüzde konserve gıda sektöründe üretici firmalar, son kullanma tarihi (expiration date) yerine tüketmek için en uygun son tarih (best by) kullanmayı tercih etmektedir. Konserve yiyecekler vakum altındadır ve oksijenin olmaması, konserve yiyeceklerin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmaktadır.
Tüketmek için en uygun son tarih (best by), bir tüketicinin ne zaman kalitede bir düşüş fark edebileceğini göstermektedir. Örneğin, gıdanın rengi, dokusu veya tadı optimal olmayabilir. Bir gıda bu tarihi geçtikten sonra besin değerlerinde bir düşüş olabilir. İşletmeler, çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak bir ürünün raf ömrünü belirlemektedir. Bu kapsamda sektör standartlarına bakılmakta, firma kriterlerine göre değerlendirmeler yapılmakta ve ambalaj malzemesi tedarikçilerinin görüşleri alınmaktadır.
Genel olarak, daha asidik olan yiyecekler daha çabuk bozulma göstermektedir. Daha temel pH değerlerine sahip yiyecekler çoğu konserve sebze ve meyvadan daha uzun süre dayanmaktadır. Ancak saklama kalitesi, gerçekten konserve gıda güvenliğinin en büyük belirleyicisidir.
Kusursuz durumdaki konserve teneke kutulardaki sorunlar (ezikler, çentikler ve şişmiş alanlar), hermetik contanın ve içindeki koruyucu kaplamanın kırılmış olduğunun göstergesidir. Kutular, metal kutunun içeriği ile doğrudan temas etmesini önleyen bir iç astar ile kaplanmaktadır. Kutunun dışı çökmüşse, iç kaplamanın da bozulma ihtimali yüksektir. Bu durumda gıda, çelik, kalay veya alüminyum ile reaksiyona girebilir ve kutunun paslanmasına veya şişmesine neden olur. Bakteriler büyüyebilir ve kutuyu şişkinleştiren gazlar salabilir. Bütün bu durumlar, uygulanacak konserve testleri ile belirlenmektedir.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, endüstriyel test hizmetleri çerçevesinde konserve test hizmetleri verilmektedir.
Standartlara uygunluk, piyasada rakiplerinizden sıyrılmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Test süreçleri, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.
Mevcut üretim süreçlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimliliği artırarak sürekli iyileştirmeyi destekler.
Bağımsız testler, ürünlerin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Endüstriyel testler, üretim süreçlerinin kalitesini değerlendirerek, daha güvenilir ve kaliteli ürünler elde etmenizi sağlar.
Test süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu