Kontaminasyon tespiti ve analizi, ürün ve süreçlerde şüpheli kontaminasyonun çözümlenmesine yönelik önemli adımlardır. Bir kontaminasyon söz konusu ise numuneyi incelemek, kirletici maddeleri tanımlamak, kaynaklarını aramak ve çözüm arayışına girmek gerekebilir. Çünkü sorun, ürünü güvenliğini potansiyel olarak tehdit edebilir, ürünün performansına zarar verebilir ve firma itibarı bundan zarar görebilir.
Kirlenme birçok biçimde beklenmedik kaynaklardan kaynaklanabilir. Partiküller, lifler, safsızlıklar, jeller, renk değişikliği, bulanık veya opak maddeler, lekeler, metal parçaları ve eser kimyasallar, yüzey kalıntıları, bozunma ürünleri ve reaksiyon yan ürünleri olarak ortaya çıkabilir.
Gelişmiş laboratuvarlarda, kontaminasyon problemini hızlı bir şekilde tespit etmek için olası kirleticiler, eser ve ultra eser seviyelerine kadar tespit edilmekte, izole edilmekte ve tanımlanmaktadır. Bu amaçla genellikle sıvılar, katılar, gazlar, yüzeyler, tozlar ve partiküller, metaller, polimerler, formüle edilmiş kimyasal ürünler, silikonlar, gresler, yağlayıcılar, temizlik maddeleri ve organik ve inorganik malzemeler gibi çeşitli numune türleri ile çalışılmaktadır.
Kontaminasyon analizi, malzeme ve yüzey bilimi tekniklerinin uygulanması yoluyla belirli bir malzeme numunesinin içindeki veya üzerindeki yabancı malzemenin kaynağını tespit etme, tanımlama ve belirleme uygulamasıdır. Bu analizler uygulanan birkaç teknik, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şunları içerir: ışık mikroskobu, taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağıtıcı X-ışını mikro analizi (EDS), Fourier-Transform kızılötesi analizi (FTIR), uçuş süresi ikincil iyon kütle spektrometresi, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS), sıvı kromatografisi-kütle spektrometrisi (LC-MS), atomik absorbsiyon spektroskopisi ve dinamik ışık saçılımı (DLS).
Tüm kontaminasyon kontrol faaliyetlerinin amacı, kontrollü ortamlarda yeterli düzeyde temizliği kalıcı olarak sağlamaktır. Bu, sıhhi amaçlarla veya verimli bir üretim ortamını sürdürmek amacıyla canlı ve cansız kontaminasyonun sürdürülmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması ile gerçekleştirilir.
Kısaca kirlilik kontrolü, belirli alanlarda kirliliğin varlığını, büyümesini ve yayılmasını kontrol etmeyi amaçlayan tüm faaliyetler için kullanılan genel bir kavramdır. Kirlenme kontrolü, yüzeylerden atmosfere, mikroplardan parçacık maddelere ve dekontaminasyondan kirlenmenin önlenmesine kadar geniş bir alanı kapsar.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında kimyasal testler kapsamında, kontaminasyon tespiti ve analizi hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerdeki zararlı maddelerin tespiti, müşteri güvenini artırır ve memnuniyeti sağlar.
Ürünlerin içerdiği zararlı maddelerin analizi, potansiyel riskleri önceden tespit eder.
Ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde belirlenmesi, üretim süreçlerinde verimliliği artırır.
Ürünlerin içerik kontrolü, üretim süreçlerinin daha güvenli ve etkili olmasını sağlar.
Sağlıklı ve güvenli içeriklerle üretilen ürünler, marka değerini artırır ve pazarda güven kazandırır.
Ürünlerin bileşenleri, güvenlik ve kalite standartlarına göre test edilerek kalite yönetimi süreçleri iyileştirilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu