Topikal formülasyonlar, çeşitli ilaçları, doğal maddeleri veya nemi deri yoluyla iletmek için optimize edilmiş bir su veya yağ bazından oluşur. Topikal kozmetikler, formülasyonun stabilitesini desteklemek ve tekrarlanan ürün kullanımı sırasında mikrobiyal büyümeyi önlemek için koruyucular içerir.
Koruyucu etkinlik testi, bir koruyucunun raf ömrü boyunca etkinliğini belirler ve bir ürünün kullanım sırasında mikrobiyal kontaminasyona ne kadar dayandığını değerlendirir. Örneğin, birden fazla doz içeren steril şişelerde, bireysel miktarları yüklemek için tekrarlanan yerleştirme ve geri çekme sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir mikroorganizmanın büyümesini engellemek için antimikrobiyal koruyucular kullanılır.
Bir koruyucunun minimum etkili konsantrasyonunun, insanlar için toksik olan herhangi bir konsantrasyon seviyesinin çok altında olması gerekir.
Koruyucu yükleme testinde üç yaklaşım kullanılır. Bu yaklaşımlar, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi (USP) ve Avrupa Birliği Farmakopesi’nden (BP) gelmektedir.
“ISO 11930:2019 Kozmetik - Mikrobiyoloji - Bir kozmetik ürünün antimikrobiyal korumasının değerlendirilmesi” başlıklı standardında, bir kozmetik ürünün genel antimikrobiyal korumasını değerlendirirken koruma etkinlik testi veya mikrobiyolojik risk değerlendirmesi veya her ikisi tarafından üretilen verilerin yorumlanmasına yönelik olarak şu test yöntemlerini içermektedir:
Koruma etkinliği testi, bir kozmetik formülasyonun korunmasını değerlendirmek için bir referans yöntemidir ve piyasadaki bulunan kozmetik ürünler için geçerlidir. Bu test, standart ekinde (Ek A) ve ISO 29621 standardına göre mikrobiyolojik riski düşük olarak belirlenen kozmetik ürünler için geçerli değildir.
Bu test yöntemi, öncelikle suda çözünen veya suyla karışabilen kozmetik ürünler için tasarlanmıştır ve suyun süreksiz faz olduğu ürünleri test etmek için modifikasyonla kullanılabilir.
Diğer taraftan bu test yöntemi, kozmetik ürünlerin geliştirme döngüsü sırasında bir geliştirme yöntemi oluşturmak için kılavuz olarak kullanılabilir. Bu durumda, örneğin önceki verilere ve farklı değişkenlere (mikrobiyal suşlar, ortam, inkübasyon koşulları, maruz kalma süresi gibi) izin vermek için test değiştirilebilir veya genişletilebilir veya her ikisi birden yapılabilir.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, koruyucu etkinlik testi (challenge test) de bulunmaktadır.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Gıda ile temas edebilecek kozmetik ürünlerde güvenlik standartlarının sağlanmasına katkıda bulunur.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu