Parabenler, yıllardır kozmetik ve vücut bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan yapay koruyucu bir grup kimyasal bileşiktir. Kozmetikler biyolojik olarak parçalanabilen bileşenler içerdiğinden, zararlı bakteri ve küf oluşumunu önlemek ve azaltmak için formüllerine bu kimyasallar eklenir ve bu şekilde ürünlerin raf ömrü uzatılır. Bu kimyasallarla ilgili endişeler, bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılan, parabenlerin vücuttaki hormonları bozması ve doğurganlık ve üreme organlarına zarar vermesi, doğum sonuçlarını etkilemesi ve kanser riskini artırması yönündedir. Ayrıca cilt tahrişine de neden olurlar. ABD’de yapılan araştırmalar, demografik özelliklerden bağımsız olarak yetişkinlerden alınan hemen hemen tüm idrar örneklerinde paraben bulunduğunu göstermektedir.
Endokrin bozma kapasitesi ve kanıtlanan kadın ve erkek üreme zararları ile ömür boyu tekrarlanan maruz kalma potansiyeli dikkate alınırsa, uzun zincirli parabenlerin kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca ürünlerin, parabenler olmadan da üretilmesi mümkündür.
Parabenler, insanların her gün kullandığı şampuanlar ve saç kremleri gibi özellikle yüksek su içeriğine sahip olan ve durulanan ürünlerde kullanılır. Antimikrobiyal özellikleri mantarlara ve gram pozitif bakterilere karşı etkilidir. Nemlendiriciler, yüz ve cilt temizleyiciler, güneş kremleri, deodorantlar, tıraş jelleri, diş macunları, makyaj malzemeleri ve daha birçok ürün paraben içerir. Cilt yoluyla vücuda emilirler, metabolize edilirler ve idrar ve safra ile atılırlar. Bununla birlikte, paraben içeren birden fazla ürünün günlük kullanımı, doğrudan ve sürekli maruz kalmaya neden olur.
Düzenli olarak kozmetik kullanan ve kullanmayan kadınların, erkeklerin, ergenlerin ve çocukların vücutlarındaki paraben düzeylerini karşılaştıran çalışmalar, kişisel bakım ürünlerinin paraben maruziyetine en büyük katkıyı yaptığını göstermektedir. Her gün makyaj yapan kızlarda, hiç makyaj yapmayan veya nadiren makyaj yapanlara kıyasla 20 kat daha fazla propilparaben tespit edilmiştir. Vücut ve yüz losyonları, saç ürünleri, güneşten koruyucular ve sık makyaj, parabenlerin miktarını önemli ölçüde artırmaktadır.
Kozmetikler tipik olarak farklı tipte parabenlerin karışımlarını içerir. En sık kullanılan altı tip metil, etil, propil, izopropil, bütil ve izobütilparabendir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen kozmetik testleri arasında, koruyucular için parabenler testi de bulunmaktadır.
Uygun testlerle ürünlerin etkisi ve güvenliği önceden garanti edilerek maliyetler optimize edilir ve kârlılık artar.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu