Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kozmetik yönetmeliği, kozmetik ürünlerin, insanları yanıltmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve anlaşılabilir bilgiler ile tüketicilere sunulmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, bu ürünlerin sahip olmaları gereken teknik nitelikleri, ambalaj bilgileri, bildirimleri, piyasaya sunulmaları, piyasa gözetim ve denetimleri, üretim yeri denetimleri ve denetimler sonunda alınacak önlemlere yönelik esasları düzenlemektedir. Söz konusu yöntemelik, Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan kozmetik direktifini esas almaktadır. Bu yasal düzenlemeler çerçevesinde bütün kozmetik ürünlerin, uyumlu olduklarının ve makul şekilde öngörülebilir koşullar altında kullanımlarının güvenli olduğunun kanıtlanması için tüm gerekli testlerden geçirilmesi gerekmektedir.
Öncelikle tüm kozmetik ürünler, iyi üretim uygulamasına (GMP) göre üretilmelidir. Bu uygulama, kozmetiklerin güvenliğini ve kalitesini sağlamak için mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikler açısından test edilmesini gerektirmektedir. Bir kozmetik ürünün mikrobiyolojik spesifikasyonları, bakterilerin yanı sıra maya ve küfleri de kapsayan toplam mikroorganizma sayısını içermektedir. Fiziksel ve kimyasal parametreler, ürün formülasyonunun türüne göre seçilmektedir. Ancak en yaygın araştırılan parametreler, viskozite, yoğunluk, pH değeri, faz ayrımı, fiziksel durum ve organoleptik özelliklerdir (yani koku ve renk özellikleri).
Bunun yanı sıra normal saklama ve kullanım koşulları altında bozulan veya tüketiciler için risk oluşturan tüm kozmetik ürünler, kozmetik zorlama testine tabi tutulmaktadır. Kozmetik ürünlerin, mikrobiyal güvenliğini sağlaması ve raf ömrü boyunca kalite ve güvenliğini koruması için, bir takım risklerden korunması gerekmektedir. Bu nedenle kozmetik ürünlerin, kalite veya güvenliği sağlaması için, normal ve makul bir şekilde ve öngörülebilir kullanım sırasında ortaya çıkan mikroorganizmalara karşı test edilmesi gerekmektedir. Bu testler sırasında kozmetik ürün, yapay olarak kontamine edilmekte ve ardından kontaminasyon değerlendirmesi yapılmaktadır. Ürünün testi geçmesi için, koruma sisteminin, mikroorganizma seviyesini izin verilen mikrobiyal sınırlara düşürmek için yeterince etkili olması gerekmektedir. Bu testlerde kullanılan mikroorganizmalar genelde şunlardır: pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aeruginosa, candida albicans ve aspergillus brasiliensis.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında, kozmetik test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Çeşitli testlerin başarıyla tamamlanması, müşterilere ürünlerin güvenli ve kaliteli olduğunu garanti eder, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu