EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Krom (VI) Testi

Tekstil ürünlerinde krom (VI) testi, özellikle deri ve deri ürünlerdeki kısıtlanmış madde miktarını ölçmek için uygulanmaktadır. Bu testlerde dikkate alınan başlıca standart, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 17075 standardıdır. Bu standart dizisi ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıklarla yayınlanıştır:

  • TS EN ISO 17075-1 Deri - Deride krom (VI) içeriğinin kimyasal olarak belirlenmesi - Bölüm 1: Kalorimetrik yöntem
  • TS EN ISO 17075-2 Deri - Deride krom (VI) içeriğinin kimyasal olarak belirlenmesi - Bölüm 2: Kromatografik yöntem

Bugün dünya genelinde üretilen derilerin yüzde 85’inden fazlası, krom (III) kullanılarak tabaklanmaktadır. Krom (III) ile, çok yönlü ve sağlam bir deri üretilmektedir. Ancak, krom (VI), bu elementin tehlikeli formudur ve belli koşullar altında deride bulunan krom (III)’ün oksidasyonu yoluyla oluşmaktadır. Bu durum, tabakhanedeki zayıf proses kontrolünden, yüksek sıcaklık, düşük nem ve ultraviyole ışığı gibi koşullara maruz kalmaya kadar, farklı aşamalarda meydana gelmektedir.

Krom (VI), ya da altı değerlikli krom, doğada nadiren oluşan ve genelde üç değerlikli krom oksitlendiği zaman meydana gelen tehlikeli bir krom formudur. Bu genellikle oksijenin, pH değerinde ve sıcaklıktaki aşırılıklar gibi diğer faktörler ile bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu ortam en fazla kötü tabaklanmış derilerde olmaktadır. Krom (VI) tuzları turuncu renktedir. Bazen altı değerlikli krom içeren metal kaplamalarda hafif bir turuncu renk görülmektedir. Krom (VI) kanserojendir. Cildi tahriş eder ve çevre için zararlıdır.

Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerde ayrıca şu Avrupa standardı da dikkate alınmaktadır: DIN 53314 Derinin testi - Derideki krom (VI) içeriğinin belirlenmesi. Bu test yönteminin temeli, altı değerlikli kromun kolorimetrik tespitine dayanmaktadır. Bugün Almanya’da pazarlanması amaçlanan deri ürünlerin 3 ppm tespit limitine uyması gerekmektedir ve bu nedenle DIN 53314 standardına göre test edilmesi gerekmektedir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, krom (VI) test hizmetleri de vermektedir.

 

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Alkilfenoller (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APE) Aminoazobenzen Testi Azo Boyarmadde Testi BHT İçeriği Testi Bisfenol-A Testi Biyosit Testi Dimethyl Fumarate (DMF ve DMFA) Testleri Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller (Asidik Ter Çözeltisinde) Elyaf Analizi ve Kalitatif Değerlendirme Elyaf Kompozisyonu Testi Fitalat Testi Formaldehit Testi Kalaylı Organik Bileşikler Testi Kanserojen Dispers Boyarmaddeler Testi Kanserojen Madde Testi Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Klorlu Organik Taşıyıcılar Koku Testi Kozmetiklerde Serbest Formaldehit Testi Krom (VI) Testi Çocuk Metal Aksesuarları ve Metal Ürünlerinde Kurşun Testi Metal Olmayan Çocuk Aksesuarlarında Kurşun Testi İplik Numarası Testi Lif Sayısı Testi Nem Oranı Testi Nikel Miktarı Testi O-Fenilfenol Testi Oyuncak Güvenliği (Parmak Boyaları) Pamukta Merserizasyon Perflorlanmış Tensidler (PFOS ve PFOA) Pestisit Testi pH Değeri pH Değeri, Fischer Çözeltisi Yöntemi Pigmentler ve Dolgu Maddeleri İçin Sulu Bir Süspansiyonun pH Değeri Testi Plastiklerde Kadmiyum Testi Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH) Testi Poliklorlu Bifeniller Primer Aromatik Aminler Testi PVC (Polivinil Klorür) Testi Su Kalitesi Testi (Toplam Kalsiyum ve Magnezyum) (EDTA Titrimetrik Metod) TCMTB (2-Thiocyanomethylthio Benzothiazole) Testi Toksik Ağır Metaller Toplam Kurşun Miktarı Triklosan Testi Vinil Klorür Testi Organik Maddeler Testi Yağ Oranı Testi Yanmazlık Apresi Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Pamuk ve Polyester Hariç Sentetikler İçin) Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Polyester İçin)

Krom (VI) Testi Yararları


Çevresel Etkiyi Azaltır

Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.

Uluslararası Standartlara Uyum Sağlar

Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.

Müşteri Memnuniyetini Arttırır

Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Rekabet Avantajı Sağlar

Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu