Kumaş kalınlığı, kumaşın sıkıştırılabilir olması durumunda değişen ve uygulanan belli bir basınç altında iki kumaş yüzeyi arasındaki mesafe olarak tanımlanmaktadır. Kumaş kalınlığı, ısıl konforu belirleyen çok önemli faktörlerden biridir. Kumaş kalınlığı, kumaşın ısıl geçirgenliğe doğrudan etki yapmaktadır ve kumaş ne kadar kalın olursa ısıl geçirgenliği o kadar düşük olmaktadır. Kumaşın temel özelliklerinden biri olan kumaş kalınlığı, kumaşın kullanımdaki sıcaklığı, ağırlığı ve sertliği hakkında bilgi vermektedir. Ancak kalınlık ölçümünde kullanılan basınca karşı kumaş oldukça duyarlıdır ve bu yüzden kumaş kalınlığını tatmin edici bir doğrulukla ölçmek kolay değildir. Kumaşların kalınlığını ve kalınlık-basınç eğrisini elde etmek için, esasen kalınlık ölçer veya mikrometre kullanılmaktadır.
Kumaş kalınlığını belirlemeye yönelik testlerde dikkate alınan başlıca standart, Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu tarafından geliştirilen ASTM D1777 standardıdır (ASTM D1777-96 Tekstil malzemelerinin kalınlığı için standart test yöntemi). Bu test yöntemi, birçok tekstil malzemesinin kalınlığının ölçümünü kapsamaktadır. Bu standart, dokuma kumaşlar, hava yastıklı kumaşlar, battaniyeler, tüylü kumaşlar, örme kumaşlar, katmanlı kumaşlar ve kadife kumaşlar başta olmak üzere birçok kumaş için geçerlidir. Kumaşlar, muamele edilmemiş, büyük ölçüde boyutlandırılmış, kaplanmış, reçine ile muamele edilmiş ya da başka şekilde muamele edilmiş olabilir.
ASTM D1777 standardında sunulan test yöntemi, laboratuvarlar arası kesinlik sağladığı için, ticari ilişkilerde kabul testi olarak yaygın şekilde kullanılaktadır.
Kumaş kalınlığını konusunda bir de Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından ISO 5084 standardı yayınlanmıştır. Çeşitli test yöntemleri açıklanan bu standart, ülklemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS 7128 EN ISO 5084 Tekstil - Tekstil ve tekstil mamullerinin kalınlık tayini. Bu uluslararası standart, belli bir basınç altında tekstil ürünlerinin kalınlığının belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Ancak bu standart, ayrı standartlara tabi olan tekstil zemin kaplamaları, dokumasız kumaşlar, jeotekstiller ve kaplamalı kumaşlar için geçerli değildir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, kumaş kalınlığı test hizmetleri de vermektedir.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu