EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Kumaş Sertlik Testi

Kumaşın fiziksel özelliklerinden biri de kumaşın sertiği veya yumuşaklığı olmaktadır. Bu özellik, bir kumaşın dokunma özelliğini belirlemektedir. Kumaş sertliği, kumaş yapısını karakterize eden en iyi faktörlerden biridir.

Kumaşın bükülme sertliği, kumaşların hem tüketici kullanımı hem de endüstriyel uygulamalar için önemli olmaktadır. Örneğin konfeksiyon kumaşlarında kumaş sertliği çok yüksek olsun istenmemektedir. Ancak ağır hizmet uygulamalarında yaygın olarak kullanılan endüstriyel kumaşlarda sertlik, aranan bir özelliktir.

Sertlik, bükülme sertliğini ve kumaş işlemeyi değerlendirmek için, tekstil sektöründe en yaygın kullanılan parametrelerden biridir. Kumaş sertliği ve kullanımı, son kullanıcılar için önemli bir karar noktasıdır. Kumaş sertlik derecesi, elyaf malzemesi, iplik ve kumaş yapısı gibi özellikler ile yakından ilgilidir.

Bir kumaşın sertliği, doğrudan liflerin sertliğine bağlıdır ve liflerin bükülme ve burulma sertliği, statik ve dinamik yöntemlerle test edilmektedir. Kumaş sertliği kumaş deformasyonunu etkilemektedir ve genellikle dokuma bir yapıda atkı ve çözgü yönleri boyunca ölçülmektedir.

Kısaca kumaşların bükülme sertliği özellikleri, kumaşın kendi yapısının yanı sıra dokumayı oluşturan ipliklerin yapısından da kaynaklanmaktadır. Çok sert bir iplik, dokumadan bağımsız olarak kumaşı sertleştirmektedir. Ancak esnek ipler kullanılarak kumaş yapısına bağlı olarak geniş bir sertlik aralığında kumaşlar üretilmektedir. İplik veya elyaf çapı, bir kumaşın sertliğini etkileyen en önemli yapısal özelliktir. Elyaf veya iplik çapı arttıkça kumaş sertliği de artmaktadır.

Kumaşlarda sertlik ölçümü yapmak ya da eğilme dayanımını tespit etmek amacı ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayınlanan şu standart dikkate alınmaktadır: TS 1409 Dokunmuş tekstil mamullerinin eğilme dayanımı tayini. Bu testler sırasında değişmez açılı eğilme cihazı kullanılmaktadır. Dokuma kumaşları kapsayan bu test yöntemi, örme kumaşlar için geçerli değildir. Örgü ve trikotaj türü tekstil ürünleri dışında birçok dokunmuş tekstil ürününü kapsamaktadır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, kumaş sertlik testi hizmetleri de vermektedir.

 

Kumaş Sertlik Testi Yararları


Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Maliyetleri Düşürür

Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.

Yasal Uyum Sağlar

Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Rekabet Avantajı Sunar

Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu