Kuru temizleme işlemleri sırasında bazı giyecekler, özellikle boyalı veya baskılı giyecekler renk değiştirmektedir. Buna genelde kuru temizlemede kullanılan solvent neden olmaktadır. Kumaşların kuru temizleme haslığını belirlemek amacı ile Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renk Uzmanları Derneği (AATCC) tarafından AATCC 132 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta, tekstil ürünlerinin her türlü kuru temizlemeye karşı renk haslığını belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu test yöntemi, tekstil cilalarının dayanıklılığının değerlendirilmesi için ya da renklerin kuru temizleyici tarafından kullanılan leke çıkarma prosedürlerine karşı direncinin değerlendirilmesi için uygun değildir. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: AATCC 132 Kuru temizlemeye karşı renk haslığı test yöntemi. Söz konusu test yöntemi, üç ticari kuru temizlemeden elde edilecek sonuçların bir göstergesini vermektedir.
Diğer taraftan Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından aynı zamaçla, ISO 105-D01 standardı yayınlanmıştır. Bu standartta, perkloroetilen çözücü kullanarak her türden ve her formda tekstil ürününün kuru temizlemeye karşı direncinin belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır. Ülkemizde bu standart Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 105-D01 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm D01: Perkloretilen çözücü kullanılarak yapılan kuru temizlemeye karşı renk haslığı.
Söz konusu test yöntemi, sadece kuru temizlemeye karşı renk haslığını içermektedir. Bir tekstil ürününün kuru temizlemesine tam yanıtın değerlendirilmesi gerekiyorsa, su lekeleme, çözücü ile lekeleme ve buharla presleme gibi diğer diğer standart test yöntemleri uygulanmalıdır.
Kuru temizleme işleminde kullanılan çözücüde bulunan su veya bir deterjan varlığı, malzemelerin renk haslığı özelliklerini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bu testler, su içermeyen kaplar içinde tek başına çözücü kullanılarak, test edilen malzemenin kuru bir durumda değerlendirilmesini gerektirmektedir.
ISO 105-D01 standardında kuru temizlemeye karşı dayanıklılık, perkloroetilende kuru temizlemeye karşı dayanıklılık anlamına gelmektedir. Ancak gerekirse tekstil temizliğinde kullanılan başka solventler de kullanılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, kuru temizleme haslığı testi hizmetleri de vermektedir.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Bu testler, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkıda bulunur. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.
Verimli haslık test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Haslık testleri, üretim sürecinde sorunları önceden tespit etmeye yardımcı olur. Bu sayede, zaman ve kaynak israfı önlenir, verimlilik artar.
Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu