Kalibrasyon, laboratuvar ölçümlerinin güvenilirliğinin, doğruluğunun ve kesinliğinin kritik bir bileşenidir. Kantitatif verilerin kalitesi büyük ölçüde uygulanan kalibrasyonun kalitesine bağlıdır. Kötü kalibre edilmiş bir cihaz, kabul edilemez bir önyargı gösterebilir ve bu da olumsuz sonuçlara yol açabilir. Benzer şekilde, oldukça değişken kalibrasyon, rapor edilen sonuçların kesinliğini etkiler.
Kütle spektrometresi ölçüm prosedürleri genellikle nitelikseldir ve büyük ölçüde uygun kalibrasyon modellerine dayanır. Kütle spektrometresi ile optimal uygulamayı sağlamak için kalibrasyon süreçlerinin temel prensiplerinin yanı sıra farklı regresyon yaklaşımlarının avantaj ve dezavantajlarının anlaşılması önemlidir.
Kalibre edilmiş ekipmanın kullanılması, bir yerde yapılan ölçümlerin başka bir yerde yapılanlarla uyumlu olmasını sağlar. Süreçteki herhangi bir tartımdan elde edilen sonuçlar, nihai ürün gibi doğru ve güvenilir olacaktır.
Kütle, bir nesnenin kapladığı alan miktarının ölçümüdür. Kütle kalibrasyonu, laboratuvar terazileri gibi ölçüm ekipmanlarını kalibre etmek için kullanılan test ağırlıklarının kalibrasyonunu ifade eder. Kütle kalibrasyonu sırasında test ağırlığı, izlenebilir bir test ağırlığı ile karşılaştırır. Amaç, test ağırlığının ürettiği kütle ölçümünün izlenebilir test ağırlığının ürettiği ölçüm ile eşleşmesini sağlamaktır. Test ağırlığının ölçümü izlenebilir test ağırlığı ile eşleşmiyorsa, ağırlığın ayarlanması gerekir. İki ölçüm eşleştiğinde kalibrasyon tamamlanır.
Kısaca bir ağırlık setinin kalibrasyonu, bir veya daha fazla standardın bilinen kütlesi cinsinden bilinmeyen ağırlıklara değerlerin atanmasından oluşur. Yüksek hassasiyetli işler için bu, terazinin karşılaştırıcı olarak kullanılmasını içerir.
Teknik olarak kalibrasyon ağırlığı veya test ağırlığı, ağırlıktan ziyade kütleyi temsil eder. Ağırlık, bir kütlenin yerçekimine maruz kaldığında uyguladığı kuvveti ifade eder ve tartı veya terazinin ölçtüğü şeydir.
Tüm kütle spektrometreleri, kütlelerin tepe noktalarına nasıl atandığını belirlemek üzere kalibre edilir. Bu, bilinen bir referans standardının kütle spektrumuna dayalı bir kalibrasyon eğrisi oluşturularak yapılır.
Kısaca kütle kalibrasyonu sırasında, kalibre edilen öğelerden elde edilen test ağırlıkları, belirlenen ölçüm standartları ile karşılaştırılır. Süreç, ölçümlerin doğruluğunun korunup korunmadığını belirler.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli kalite ve güvenilirlik hizmetleri kapsamında, kütle kalibrasyonu hizmetleri de bulunmaktadır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu