Monomerler, polimerler gibi daha karmaşık yapılar oluşturmak üzere birbirine bağlanan atomlar veya küçük moleküllerdir. Şekerler, amino asitler, yağ asitleri ve nükleotidler dahil olmak üzere dört ana monomer türü bulunmaktadır. Bu monomer türlerinin her biri yaşamın varoluşunda ve gelişmesinde önemli rol oynar.
Birbirlerine kovalent bağ ile bağlanarak büyük moleküller oluşturabilen küçük molekül kütleli kimyasal maddelere monomer, çok sayıda monomerin kovalent bağlarla birbirlerine bağlanarak oluşturduğu iri moleküllere polimer denir. Monomer molekülleri polimerizasyon tepkimeleri üzerinden polimer molekülüne dönüşür. Bir polimer molekülünde çok sayıda monomer birimi bulunur.
Blok ya da kütle polimerizasyonu monomerlerin doğrudan doğruya veya monomer fazında çok az olarak çözünmüş halde başlatıcı ve zincir transfer ajanları gibi katkı maddelerinin bulunduğu ortamdaki polimerizasyonlarına dayanır.
Monomer yüzde 10-20 oranında polimerleştiğinde viskoz sıvı meydana gelir. Reaksiyon daha ileri götürülürse polimerin kaptan uzaklaştırılması kolay değildir. Kondenzasyon polimerizasyonuna uğratılan monomerler, genellikle bu yöntemle polimerleşir. Kondenzasyon tepkimeleri, iki veya daha fazla maddenin tepkimeye girerek büyük bir molekül ile birlikte su, amonyak, metanol gibi küçük moleküllere ayrılması şeklinde gerçekleşen tepkimelerdir. Bu durumda yabancı maddelerin polimerizasyon ortamına girme olasılığı az olup polimerik ürünün ayrılması oldukça kolaydır.
Kütle kopolimerizasyon yöntemi, kondenzasyon polimerizasyonları için özellikle elverişlidir, çünkü bu tür polimerizasyonlarda yüksek molekül ağırlıklı polimer, reaksiyonunun en son aşamalarına kadar oluşmaz. Bunun sonucu olarak polimerizasyon süresince ortamın vizkozitesi oldukça düşük kalır ve reaksiyona giren maddelerin karıştırılması kolayca sağlanabilir.
Ayrıca, kondenzasyon polimserizasyonlarında aktivasyon enerjisi, hayli yüksektir ancak reaksiyonlar hafifçe ekzotermik olduğu için ısı transferi kolayca yapılabilir. Büyük miktarlardaki polimerleşmelerde, 200 derecenin üzerinde aşırı ısınma kaygısı bulunmadığından, reaksiyonlar karıştırılmadan sürdürülebilir. Kondenzasyon polimerizasyonu reaksiyon karışımına bir çözücü katmak, monomerleri çözünür kılmak veya polimerizasyonu daha yüksek sıcaklıklarda yapmak için gerekebilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında boya ve yüzey kaplama testleri kapsamında kütleye göre reaksiyona girmemiş monomer yüzdesini belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Çeşitli testlerin başarıyla tamamlanması, müşterilere ürünlerin güvenli ve kaliteli olduğunu garanti eder, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu