EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Leke Tutmazlık

Leke direnci, ya da kumaşın leke tutmazlık özelliği, esas olarak sıvıların emilmesini ve ince parçacıkların kumaşlara yapışmasını engelleme durumudur. Leke tutmazlık, farklı liflerin doğal özellikleri kullanılarak ya da lekeye dirençli kaplamalar uygulayarak sağlanmaktadır. Bazı lifler, doğal özellikleri gereği, diğerlerinden daha fazla lekeye dayanıklıdır.

Leke tutmaz kumaş dendiği zaman, genelde lekelere karşı koruma, kumaşa kazandırılmış bir özelliktir. Bu tür kumaşlara performans kumaşı dendiği de olmaktadır. Çünkü su geçirmezlik gibi leke direnci de bir performans kumaşının yararlı özelliklerinden biridir. Örneğin ev mobilyası söz konusu olduğu zaman, kanepeler ve sandalyelerin uzun süre kullanılması hedeflenmektedir ve bu süre içinde, kullanılan kumaşın görünümünü bozmaması beklenmektedir.

Leke direnci, bir tekstil ürününün, yağ ve sıvılarla temas etmesinden kaynaklanan renk bozulmasına dayanma yeteneğini ifade etmektedir. Genellikle, bir lifler hidrofilik oldukları için sıvıyı emnekte ve bir leke oluşturmaktadır. Burada sıvı, fiber tarafından emildikten sonra kuruduğu zaman, fiberin istemeden rengi bozulmakta, yani lekelenmektedir. Ayrıca ipliklerde lifler arası boşluklar bulunmaktadır ve bu gözenekli boşluklar potansiyel lekeleri yakalama kabiliyetine sahiptir.

Bunun dışında kumaşın katı malzemelerle temasından kaynaklanan ince parçacıklar, lif ve kumaş yüzeylerine yapışmakta veya iplik boşluklarına gömülmektedir. Bu da lekelere neden olmaktadır. Yani leke direnci doğrudan oleofobik ve hidrofobik işlevlerle ilgili olmaktadır.

Leke direncinin temel amacı, bu şekildeki sıvı emilimini ve ince parçacıkların hem elyaf hem de kumaş yüzeylerine yapışmasını önlemektir. Kullanılan leke direnci işleminin türüne bağlı olarak, kumaş veya elyafın teması ve penetrasyonu tamamen önlenebilir.

Günümüzde üretilen nano kumaşlar, lotus bitkisinin yapraklarının su itici ve kendi kendini temizleme özelliklerinden esinlenmektedir. Bu doğal oluşum bitkinin fiziksel yapısından kaynaklanmaktadır. Nano kumaş lifelerinin yüzey hücreleri de yuvarlak sivri uçlara benzeyen mikro yapılar oluşturmaktadır ve bunlar lif ile su damlası arasındaki temas alanını, dolayısıyla emilimi azaltmaktadır. Bu küçük lifler normal bir pamuk lifi boyutunun binde biri kadardır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, leke tutmazlık test hizmetleri de vermektedir.

 

Leke Tutmazlık Yararları


Yasal Uyum Sağlar

Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Maliyetleri Düşürür

Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.

Çalışan Güvenliğini Artırır

Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.

Olası Riskleri Azaltır

Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu