İplik numarası, ipliğin kalınlığını veya inceliğini ifade eden ve aynı zamanda ipliğin uzunluğu ve ağırlığı arasındaki ilişkiyi gösteren sayısal bir değerdir. Bir ipliğin inceliği genelde doğrusal yoğunluğu veya numarası ile ifade edilmektedir. İplik inceliğini ifade etmek için bir dizi sistem kullanılmaktadır, ancak genelde şu şekilde sınıflandırılmaktadır: doğrudan sayım sistemi ve dolaylı sayım sistemi.
Doğrudan sayım sisteminde sabit uzunluktaki bir ipliğin ağırlığı belirlenmektedir. Birim uzunluk başına ağırlık, iplik numarasını vermektedir. Tüm doğrudan numara sistemlerinin ortak özellikleri, ipliğin uzunluğunun sabit olması ve ağırlığının inceliğine göre değişmesidir. Formülü şu şekildedir: iplik numarası veya numaralandırma sistemi = (numunenin ağırlığı x numunenin birim uzunluğu) / numunenin uzunluğu.
Dolaylı sayım sisteminde, sabit ağırlıktaki ipliğin uzunluğu ölçülmektedir. Birim ağırlık başına uzunluk, iplik numarasını vermektedir. Tüm dolaylı numara sistemlerinin ortak özellikleri, ipliğin ağırlığının sabit olması ve iplik uzunluğunun inceliğine göre değişmesidir. Formülü şu şekildedir: iplik numarası veya numaralandırma sistemi = (numunenin uzunluğu x numunenin birim ağırlığı) / (numunenin ağırlığı x numunenin birim uzunluğu).
İplik numarası (dolayısıyla lif sayısı), kumaş yapısını ve iplik özelliklerini, örneğin birim uzunluk başına ağırlık veya birim ağırlık başına uzunluk gibi, tanımlamaya yarayan ve hazır giyim sektöründe yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. Dokuma kumaşlar iplik ve filamentlerden yapılmaktadır. Numara, ipliğin temel özelliklerinden biri olmaktadır. Numara (lif sayısı), iplik doğrusal yoğunluğunun bir ölçüm birimidir.
Lif sayısı örneğin pamuk için, bir kiloluk 840 yarda uzunluğundaki ipliklerin sayısı olarak tanımlanmaktadır. Bu değer, 840 yarda uzunluğundaki iplik sayısının bir pound ağırlığında olması gerektiği anlamına gelmektedir. Örneğin 30 numaralı bir iplik dendiği zaman, bir pound ağırlıkta 840 yarda uzunluğunda 30 adet life ihtiyaç olmaktadır. Bir ipliğin numarası ne kadar yüksek, iplik o kadar ince olmaktadır. Yani 40’lık bir iplik, 20’lik bir ipliğe göre iki misli daha incedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, lif sayısı testi hizmetleri de vermektedir.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu