EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Makro Yapı Analizi

Mikro yapı ve makro yapı analizleri, metallerin çeşitli özelliklerinin belirlenmesine olanak tanıyan tahribatlı bir mekanik test yöntemleridir. Bu testler ile kristal (tane) yapısı, kaynaklı veya lehimli bağlantıların geometrik parametreleri, ısıdan etkilenen bölgenin boyutu ve yapısı ve kaynaklı malzemelerdeki çeşitli kusurlar ve benzer özellikler tespit edilmektedir.

Makro yapı, çıplak gözle veya büyüteçler kullanılarak 30 kata kadar büyütülebilen, görülebilen ve incelenebilen metalik malzemelerin yapısını gösterir. Mikro yapı, metalik malzemelerin iç yapısını gösterir.

Makro yapı analizler başlıca şunları içerir:

  • Yapısal elemanların (parçacıkların) oluşumunu ve düzenini inceler
  • Malzemelerin bir çalışma süresi sonrasında değişen yapısını inceler
  • Kaynaklı bağlantıların kalitesini kontrol eder
  • Kusurların yapısını tespit eder ve inceler (gaz / gözeneklilik, çatlaklar, kimyasal homojensizlikler dahil)

Makro yapı, katı bir metaldeki (örneğin bir külçedeki) kristallerin çıplak gözle veya düşük büyütmede görülen genel düzenidir. Bu kavram aynı zamanda belirli aşındırma yöntemlerinden sonra çıplak gözle görülen bir metal kütlesindeki yabancı maddelerin genel dağılımına da uygulanır. Makro yapı aynı zamanda, bir numunenin kazınmış yüzeyinin 10 katı aşmayan bir büyütmede incelenmesiyle ortaya çıkan metallerin yapısını ifade eder. Başka bir ifade ile makro yapı, bir metal veya kaya içindeki kristallerin, aşındırma veya başka kimyasal işlem uygulanarak veya uygulanmadan, çıplak gözle veya basit bir büyüteç yardımıyla (genellikle 10 kata kadar) görülebilen düzenidir.

Metallerin ve alaşımların yapısının çıplak gözle veya düşük büyütmede incelenmesi, araştırılan yüzeyin ön hazırlığından, örneğin özel reaktiflerle taşlama ve dağlama işleminden sonra gerçekleştirilir.

Makroskopik analiz, malzemelerin şekli, morfolojisi, boyutsal doğruluğu, çatlakları, işleme kusurları, kırılma yüzeyi ve benzer durumlar gibi makroskopik özelliklerinin çıplak gözle veya düşük büyütme ile (genellikle 50 kattan az) belirli bir mesafeden gözlemlenmesi, tanımlanması ve analiz edilmesi yöntemini ifade eder.

Basitliği ve kullanışlılığı nedeniyle makroskobik analiz, üretim ve mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte makroskobik analiz yöntemleri göz ardı edilmektedir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalografi ve metal testleri kapsamında, makro yapı analizi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Mikroskopla Kaplama Kalınlığı Belirleme Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi Zararlı İntermetalik Fazların Varlığının Tespit Edilmesi Ortalama Tane Büyüklüğünün Belirlenmesi Çeliğin İnklüzyon İçeriğinin Belirlenmesi Makro Yapı Analizi Çelik Kasa Derinliği Belirleme ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi ISO 1463 Metalik ve Oksit Kaplamalar - Kaplama Kalınlığının Ölçümü - Mikroskobik Yöntem ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri ASTM E112-13 Ortalama Tane Boyutunun Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri IS 4748 Çelikler - Görünür Tane Büyüklüğünün Mikrografik Tayini ISO 643 Çelikler - Görünür Tane Boyutunun Mikrografik Olarak Belirlenmesi ASTM E45-18 Çeliğin Katkı İçeriğinin Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri EN 10247 Standart Resimler Kullanılarak Çeliklerin Metalik Olmayan İçeriğinin Mikrografik İncelenmesi ASTM E562-19e1 Sistematik Manuel Nokta Sayımı İle Hacim Fraksiyonunu Belirlemeye Yönelik Standart Test Yöntemi ASTM E340-15 Metallerin ve Alaşımların Makro Aşındırılması İçin Standart Uygulama IS 6416 Çeliğin Kasa Derinliğinin Ölçülmesi İçin Yöntemler IS 7754 Dökme Demirde Grafitin Mikro Yapısının Tasarım Yöntemi ASTM A247-19 Demir Dökümlerdeki Grafitin Mikro Yapısını Değerlendirmek İçin Standart Test Yöntemi ISO 945-1 Dökme Demirlerin Mikro Yapısı - Bölüm 1: Görsel Analizle Grafit Sınıflandırması

Makro Yapı Analizi Yararları


Standartların Belirlenmesi

Metal malzemelerin test edilmesi, sektördeki kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.

Sürdürülebilirlik Sağlar

Dayanıklı ve çevre dostu metal malzemelerin kullanılması, sürdürülebilir üretim süreçlerini destekler.

Marka Değerini Artırır

Kaliteli metal ürünler, markanın güvenilirliğini ve itibarını artırır, sektörde güçlü bir konum elde etmesini sağlar.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Metal malzemelerdeki gelişmeler ve yeni test yöntemleri, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanır.

Güvenilirlik Artışı

Ürünlerin metalik bileşenlerinin doğru analizi, dayanıklılıklarını artırır ve güvenilirliklerini güçlendirir.

Süreç İyileştirmesi

Metal malzemelerin test edilmesi, üretim süreçlerini optimize eder ve hatalı üretimlerin önüne geçilmesini sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu