EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Malzeme Testleri - Mekanik Testler

Malzemeler üzerinde mekanik testler, bu malzemelerin belirli bir ortamda gerçekleştirdiği mekanik özelliklerini tespit etmek için uygulanır. Farklı özellikleri belirlemek için farklı test türleri kullanılır. Örneğin bir malzemenin çekme dayanımını belirlemek için bir çekme testi kullanılır, Charpy V çentik testi bir malzemenin tokluğunu tespit etmek için kullanılır, Vickers sertlik testi bir malzemenin sertliğini gösterir ve yüksek çevrimli yorulma testi, bir malzemenin arızalanmadan önce kaç yük çevrimine dayanabileceğini gösterir.

Bazı mekanik testler, aynı anda birkaç mekanik özellik hakkında bilgi sağlayabilir. Örneğin, çekme testleri, bir malzemenin nihai çekme dayanımının yanı sıra, gerilme-gerinim eğrisine ve malzemenin kırılma şekline bağlı olarak, akma mukavemeti, elastiklik modülü ve hatta ne kadar sünek veya kırılgan olduğu hakkındaki bilgiler sağlar.

Bazı mekanik özellikler, farklı testler kullanılarak değerlendirilebilir. Örneğin, tokluk Charpy V çentik testi veya bir Izod testi ile belirlenebilir, ya da sertlik Vickers, Brinell ve Rockwell testleri ile değerlendirilebilir. Her test tekniği arasındaki küçük farklar, gereksinimlere en uygun mekanik teste karar verilmesinde etkili olmaktadır.

Mekanik testler, tasarım veya üretim süreçlerinin önemli bir parçasıdır ve test hizmetleri, işletme içinde veya harici test laboratuvarları tarafından gerçekleştirilebilir.

Mekanik testlerin birincil amacı, herhangi bir nihai ürün veya yapının güvenliğini sağlamaktır. Bu nedenle çevresel koşullar önemlidir ve nihai ürünün karşılaştığına benzer koşullar altında bu testler yapılmalıdır.

Mekanik testler, malzeme iyileştirmeleri doğrulamak ve bir parçanın kalitesini artırmak için genelde tasarımcılar ve üretim ekipleri tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca beklenmeyen arızaları azaltmak için ve arıza incelemesinin bir parçası olarak mekanik testler uygulanmaktadır.

Başlıca uygulanan mekanik test türleri şunlardır: sertlik testi, çekme testi, etki testi, kırılma tokluğu testi, sürünme testi, yorulma testi ve tahribatsız test.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen endüstriyel gözetim hizmetleri arasında, malzemeler için mekanik test hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Malzeme Testleri - Kaplama ve Boya Kontrolü ve Hata Analizi Malzeme Testleri - Mekanik Testler Malzeme Testleri - Metal Testleri Malzeme Testleri - Çöp Yakma Kazanı Alt Külünün Metal Testi Malzeme Testleri - Tahribatsız Muayene (NDT) Malzeme Testleri - Polimer Testi Malzeme Testleri - Yağ Durumunun Gözlenmesi (OCM) Malzeme Analitik Testleri - Kimyasal Testler Malzeme Analitik Testleri - Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Malzeme Analitik Testleri - Mobil Laboratuvar Malzeme Analitik Testleri - Süreç Mineralojisi Malzeme Analitik Testleri - Referans Ürün Hizmetleri Malzeme Analitik Testleri - Özgül Ağırlık ve Yığın Yoğunluğu Teknik Dokümantasyon (S1000D Standardı) Metalürji ve Proses Tasarımı - Akış Şeması Geliştirme Metalürji ve Proses Tasarımı - Ölçekli İnceleme ve Deney Metalürji ve Proses Tasarımı - Özel Proje Tasarımı Metalürji ve Proses Tasarımı - Pilot Tesis İncelemeleri Metalürji ve Proses Tasarımı - Reoloji ve Bulamaç Akışı Metalürji ve Proses Tasarımı - Proses Denetimi ve Optimizasyonu Metalürji ve Proses Tasarımı - Elektronik Geri Dönüşümü Metalürji ve Proses Tasarımı - Arsenik Stabilizasyonu Metalürji ve Proses Tasarımı - Bakteri Liçi Metalürji ve Proses Tasarımı - Çözücü ve Elektrolitik Çıkarma Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Devreye Alma Montaj Hizmetleri Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Devreye Alma Ekipman Kalibrasyon ve Bakımı Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Varlık Bütünlüğü Yönetim Hizmetleri Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Enerji Optimizasyonu Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Proses Denetimi ve Optimizasyonu Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Sorun Giderme ve Kurtarma Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Varlık Yönetimi Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Proses Kontrolü Kalite Kontrolü - Fabrika Kabul Testleri Kalite Kontrolü - IRIS Belgelendirmesi Kalite Kontrolü - Üretim Gözetimi ve Teknik Gözetim Kalite Kontrolü - Raf Sistemleri Muayenesi Kalite Kontrolü - Uzaktan Gözetim Süreç Hızlandırma Teknik Uzmanlık Boru Hattı Bütünlüğü Hizmetleri Boru Hattı Bütünlüğü, Kaynakçı Vasıflandırma Hizmetleri Zorunlu ve İsteğe Bağlı Gözetim Arıza ve Hasar Analizi Tedarikçi Değerlendirme ve Tetkik Hizmetleri

Malzeme Testleri - Mekanik Testler Yararları


Risklerin Azaltılması ve Yönetilmesi

Üretim süreçlerinde potansiyel tehlikelerin erken tespiti ve yönetimi, olası aksaklıkları ve kayıpları minimize eder.

Maliyetlerin Azaltılması

Üretim süreçlerinin optimize edilmesi, atıkların azaltılması ve verimli kaynak kullanımı sayesinde maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlar.

Kalite Standartlarının Sürekli Takibi

Üretim süreçlerinde kalite kontrollerinin düzenli olarak yapılması, ürünlerin yüksek standartlarda olmasını sağlar.

Yasal Düzenlemelere Uygunluk

Ürünlerin ve üretim süreçlerinin yasal düzenlemelere uygun olması, işletmenin yasal risklerini ortadan kaldırır.

Marka Değerinin Yükseltilmesi

Güvenilir ve kaliteli ürünler, işletmenin marka değerini artırarak sektördeki rekabet gücünü güçlendirir.

Üretim Süreçlerinde Sürekli İyileştirme

Sürekli yapılan değerlendirme ve analizler, üretim süreçlerinin daha verimli ve güvenli hale gelmesini sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu