Giriş koruması (IP kodu, IP derecesi, giriş koruma derecesi), nesnelerin girişine, suya, toza veya kazara temasa karşı elektrik muhafazalarındaki koruma gücünü veya sızdırmazlık etkinliğini derecelendirmek için kullanılan uluslararası bir standarttır.
Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 60529 Muhafazalar tarafından sağlanan koruma dereceleri (IP Kodu)” standardında, beyan gerilimi 72,5 kV’u aşmayan elektrikli ekipmanlar için muhafazalar tarafından sağlanan koruma derecelerinin sınıflandırılmasına yönelik bir yöntem açıklanmaktadır. Daha sonra Avrupa’da da bu standart esas alınarak “EN 60529 Muhafazalar tarafından sağlanan koruma dereceleri (IP Kodu)” standardı yayınlanmıştır.
Bir cihaza su veya toz girdiğinde elektrikli ve elektronik ekipmanlar bozulur veya arızalanır. IEC tarafından tasarlanan giriş korum (IP) derecelendirmeleri, çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Söz konusu standartlar, elektrikli ve elektronik cihazların muhafazalarının toz ve sıvı girişine karşı direncini derecelendirmek için geliştirilmiştir. Bu sistem aynı zamanda insanların muhafaza içindeki potansiyel olarak tehlikeli parçalara erişmesinin ne kadar kolay olduğunu da değerlendirmektedir. IEC 60529 standardı aynı zamanda muhafazanın bu gereksinimleri karşıladığını doğrulamak için gerçekleştirilecek test yöntemlerini de açıklamaktadır.
Giriş korum (IP) kodu iki rakamdan oluşur. Birinci rakam katı nesnelere karşı korumayı ifade eder. “0” değeri koruma olmadığını, “6” değeri ise toz girişi olmadığını ifade eder. İkinci rakam ise muhafazanın sıvılara karşı koruma gücünü ifade eder. “0” değeri koruma olmadığını, “9” değeri ise farklı açılardan yüksek basınçlı sıcak su korumasına sahip olduğunu ifade eder.
Genelde medikal cihaz bir direğe monte edilmişse veya kendi arabası varsa, cihazın normal yönelimi her zaman dikey olarak kabul edilir ve IP22 veya IP31 koruma derecesi yeterli görülür. Giriş testinden sonra genellikle kaçak akım veya dielektrik testleri gerekir.
Kısaca IP (giriş koruması), medikal cihazın katı cisimlerin ve sıvının girişini durdurma yeteneğini belirler. Testin gerçekleştirilme şekli ve kabul kriterleri IEC 60529 standardında tabidir. Ancak ilgili ürün standartları, test prosedürünü ve kabul kriterlerini biraz değiştirebilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, giriş koruması testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu