Liç işlemi, desorpsiyon (tutunan taneciklerin yüzeyden ayrılması), kompleksleşme ve mineral çözünmesi gibi işlemlerden etkilendiğinde organik ve inorganik kirleticilerin veya radyonüklidlerin katı fazdan su fazına salınması işlemidir.
Liç işleminde cevher, bir çözücü içinde çözündüğünde kullanılır. Toz haline getirilmiş cevher, genellikle güçlü bir sodyum hidroksit çözeltisi olan bir kimyasal içinde çözülür. Kimyasal çözelti metali cevherde çözer ve kimyasal çözeltinin ekstraksiyonu ile gangdan ayrılabilir. Örneğin alüminyum metalinin boksit cevherinden çıkarılması sırasında bu işlem kullanılır.
Liç (süzülme) işlemi evrensel bir süreçtir. Su, temas ettiği herhangi bir malzemenin bileşenlerini yüzeyinden veya malzemenin içinden (malzemenin gözenekli yapısına bağlı olarak) süzer. Bu işlem kullanılarak metal cevheri, cevherin çözülmesine ancak safsızlıkların çözülmeden kalmasına yol açacak bir reaktif ile kimyasal bir reaksiyona neden olarak konsantre edilebilir.
Liç (leaching) işleminin başlıca avantajları şunlardır: işlemin yürütülmesi kolaydır, pirometalurjik yöntemlere göre çok zararlı değildir ve bu işlem herhangi bir gaz kirletici üretmez. Liç işleminin başlıca dezavantajları ise şunlardır: bu işlemden üretilen artık sıvı atık oldukça asidiktir, bu süreçten çıkan atıklar zehirli olabilir ve bu işlemin etkinliği sıcaklığa bağlıdır.
Endüstriyel olarak metalürjik amaçlar için kullanılan birkaç tür liç işlemi şunları içerir:
Bu nedenle, liç işlemi, belirli metalleri cevherlerinden çıkarmak için kullanılan çok çeşitli varyasyonlar sunar.
Kısaca liç işlemi, katılardan maddelerin ekstraksiyonu için kullanılır. Bu, verilen maddenin bir sıvı içinde çözülmesiyle elde edilir. Bu, endüstriyel bir süreçle veya hatta doğal bir süreçle yapılabilir. Liç işlemi, kimyasal bir süreçtir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen metalurji ve proses tasarımı hizmetleri arasında metalurji hizmetleri kapsamında basınç ve ortam liçi hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu metalurji ve üretim süreçlerinin tasarlanması, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına ve çevresel etkilerin azaltılmasına yardımcı olur.
Metalurji ve proses tasarımı, sektördeki hedef kitleye uygun ürünler ve çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Metalurji ve proses tasarımında kalite standartlarının belirlenmesi, üretim sürecinin her aşamasında yüksek kaliteyi güvence altına alır.
Etkili proses tasarımı ve metalurji teknikleri, kaynak kullanımını optimize eder, enerji ve malzeme israfını azaltarak maliyetleri düşürür.
Metalurjik tasarımlar, yerel ve uluslararası yasalarla uyumlu olacak şekilde geliştirilir, böylece yasal uyum sağlanır.
İyi tasarlanmış metalurjik süreçler, potansiyel üretim hatalarını ve kalite sorunlarını önceden tespit ederek riskleri azaltır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu