Mikotoksinler, belirli küf türleri (mantarlar) tarafından doğal olarak üretilen toksik bileşiklerdir. Mikotoksin üretebilen küfler, tahıllar, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ve baharatlar gibi çok sayıda gıda maddesinde gelişir. Küf oluşumu hasattan önce veya hasattan sonra, depolama sırasında, genellikle sıcak ve nemli koşullar altında gıdanın üzerinde veya içinde meydana gelebilir. Mikotoksinlerin çoğu kimyasal olarak stabildir ve gıda işlemede hayatta kalır.
Yüzlerce farklı mikotoksin tanımlanmıştır ancak insan sağlığı ve hayvancılık açısından endişe yaratan ve en yaygın olarak gözlemlenen mikotoksinler arasında aflatoksinler, okratoksin A, fumonisinler (B1, B2), deoksivanelon, zearalenon ve patulin yer alır. Mikotoksinler, hasattan önce ve sonra mahsullerde küf enfeksiyonu sonucu besin zincirinde ortaya çıkar. Mikotoksinlere maruz kalma ya doğrudan enfekte gıdaların tüketilmesi ile ya da dolaylı olarak kontamine yemlerle, özellikle de sütle beslenen hayvanlardan gerçekleşir.
Bazı gıda kaynaklı mikotoksinlerin etkileri akut olup, mikotoksinlerle kontamine olmuş gıda ürünlerinin tüketilmesinden hemen sonra ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkar. Gıdalarda meydana gelen diğer mikotoksinler, kanserlerin tetiklenmesi ve bağışıklık yetersizliği dahil olmak üzere sağlık üzerinde uzun vadeli etkilere sahiptir. Şu ana kadar tanımlanan birkaç yüz mikotoksin arasında yaklaşık bir düzine kadarı, insan sağlığı üzerindeki ciddi etkileri ve gıdalardaki oluşumları nedeniyle çok fazla ilgi çekmiştir.
Aflatoksinler en zehirli mikotoksinler arasındadır ve toprakta, çürüyen bitki örtüsünde, samanda ve tahıllarda yetişen bazı küfler tarafından üretilir. Toksinler ayrıca kontamine yemlerle beslenen hayvanların sütünde de aflatoksin M1 formunda bulunabilir. Yüksek dozda aflatoksinler akut zehirlenmeye yol açar ve genellikle karaciğere zarar vererek yaşamı tehdit eder. Aflatoksinlerin aynı zamanda genotoksik olduğu, yani DNA’ya zarar verebileceği ve hayvan türlerinde kansere neden olabileceği de tespit edilmiştir.
Mikotoksinler genellikle farklı ürünlerde bir arada bulunur. Tek bir üründe farklı mikotoksinlerin kombinasyon halinde bulunması da rastlanan bir durumdur.
Kısaca mikotoksinler insanlar ve hayvanlar için son derece zararlı ve hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle mikotoksin testlerine önem verilmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, mikotoksin analizleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin güvenli bir şekilde üretildiği ve doğrulandığı ortamlar, çalışanların motivasyonunu artırır.
Test süreçleri sayesinde olası hatalı üretimler ve geri çağırmalar önlenerek maliyetler düşürülür.
Sağlık açısından güvenli ve kaliteli ürünler, markanın değerini artırır ve pazar güvenini sağlar.
Üretim süreçlerinde yapılan doğrulama testleri, daha verimli ve kaliteli ürünler geliştirilmesini sağlar.
Ürünlerin sağlık açısından doğruluğu ve güvenliği test edilerek, marka güvenilirliğini artırır.
Global sağlık ve güvenlik standartlarına uyumlu ürünler, uluslararası pazarda markanın tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu