Kaplama kalınlığı, son sıcak daldırma galvanizli kaplamanın kalınlığını ifade ederken, kaplama ağırlığı, belirli bir yüzey alanı için çinko miktarını ifade eder. Sıcak daldırma galvanizli çeliğin kaplama kalınlığını ölçmek için kullanılan iki farklı yöntem vardır: manyetik kalınlık ölçer ve optik mikroskopi.
Manyetik kalınlık ölçerin kullanıldığı ilk yöntem, tahribatsız, basit bir prosedürdür. Üç tip manyetik ölçüm cihazı bulunmaktadır ve üçünden herhangi biri galvanizleme tesisinde veya sahada oldukça rahatlıkla kullanılabilir. Birinci tip manyetik kalınlık ölçer olan kalem tarzı bir ölçer cep boyutundadır ve kalem benzeri bir kap içine yerleştirilmiş yay yüklü bir mıknatıs kullanır. Kalem tarzı ölçüm cihazının doğruluğu, bunun gerçek dikey düzlemde kullanılmasını gerektirir çünkü yerçekimi nedeniyle yatay düzlemde veya baş üstü konumlarda alınan ölçümlerle ilgili daha fazla hata vardır.
Muz ölçer ikinci tip kalınlık ölçerdir. Bu mastar ile kauçuk mıknatıs yuvası ürün yüzeyine, mastar yüzeye paralel tutulacak şekilde yerleştirilerek kaplama kalınlığı ölçümleri alınır.
Elektronik veya dijital ölçüm cihazı en doğru ve muhtemelen kullanımı en kolay kalınlık ölçüm cihazıdır. Elektronik kalınlık ölçer, manyetik probun kaplanmış yüzeye yerleştirilmesiyle çalıştırılır ve ardından dijital bir okuma kaplama kalınlığını gösterir.
Mikroskopla kaplama kalınlığı belirlemede dikkate alınan bir standart, Hindistan Standartları Bürosu (BIS) tarafından geliştirilen “IS 3203 Elektrikli kaplamaların yerel kalınlığını test etmek için yöntemler” standardıdır. Bu standartta, bakır, pirinç, nikel, nikel-krom, sert krom, kurşun, çinko, kadmiyum, gümüş, altın ve kalaydan oluşan elektrolizle kaplanmış kaplamaların yerel kalınlığının ölçülmesine yönelik prosedürler açıklanmaktadır.
Bu konuda ayrıca Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından yayınlanan “ASTM E376-19 Manyetik alan veya girdap akımı (elektromanyetik) test yöntemleriyle kaplama kalınlığının ölçülmesine ilişkin standart uygulama” standardı dikkate alınmaktadır. Bu standartta bir metal (yani elektriksel olarak iletken) alt tabaka üzerindeki bir kaplamanın tahribatsız kalınlık ölçümü için manyetik ve girdap akımı tipi kalınlık aletlerinin kullanılması açıklanmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalografi ve metal testleri kapsamında, mikroskopla kaplama kalınlığı belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Metal malzemelerdeki gelişmeler ve yeni test yöntemleri, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanır.
Metal malzemelerin test edilmesi, sektördeki kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Kaliteli ve dayanıklı metal ürünler, doğru pazar segmentine hitap eder ve müşteri sadakatini artırır.
Kaliteli metal ürünler, markanın güvenilirliğini ve itibarını artırır, sektörde güçlü bir konum elde etmesini sağlar.
Metal malzemelerin test edilmesi, üretim süreçlerini optimize eder ve hatalı üretimlerin önüne geçilmesini sağlar.
Malzeme hatalarının erkenden tespit edilmesi, üretimdeki israfı önler ve maliyetleri düşürür.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu