Moğolistan’da ürün uygunluk değerlendirme ve tip onay sertifikaları süreçlerini yöneten sorumlu makam, Moğolistan İletişim Düzenleme Komisyonu’dur. Bu ülkedeki uygunluk değerlendirmesi, Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan standartlara dayanmaktadır. Moğolistan, 2018 yılından itibaren zorunlu tip onayı uygulamasını başlatmıştır.
Moğolistan Standardizasyon ve Metroloji Ajansı, ülkede standardizasyon, metroloji, akreditasyon, belgelendirme, test ve kalite sektörlerinin politika koordinasyonundan ve yönetiminden sorumlu resmi bir kuruluştur. Bu kuruluş standardizasyon, kalite ve metroloji uygulayarak ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır.
Moğolistan Standardizasyon ve Metroloji Ajansı’nın başlıca işlevleri şunlardır: ticarette teknik engeller anlaşmasının standardizasyonu ve uygulanması, sertifikasyon, ulusal ölçüm standartlarının oluşturulması ve sürdürülmesi, yasal metroloji, akreditasyon ve uluslararası iş birliği. Söz konusu ajans, ürün uygunluk değerlendirme programının uygulanmasında Moğolistan İletişim Düzenleme Komisyonu ile birlikte çalışmaktadır.
Ürün uygunluk değerlendirme programı esas olarak şu faaliyet alanlarını içermektedir:
Moğol Standardizasyon ve Metroloji Ajansı’na bağlı Referans Malzeme Laboratuvarı, Moğolistan’ın yeterlilik testi ve belgelendirmesi için ulusal test kuruluşudur. Bu laboratuvar, genellikle gıda ürünleri, su kalitesi ve madencilik tahlilleri için, kamu ve özel belgelendirme laboratuvarlarının yeterlilik testi ve ekipman kalibrasyonu gerekliliklerini belirler. Sertifikasyon süreçleri ve standartları gelişmekte olduğundan, bunlar genelde üçüncü ülke ihracatçıları için belirsizliğini korumaktadır. Netlik eksikliği bazen ithalata engel teşkil eder.
Moğol Standardizasyon ve Metroloji Ajansı, aynı zamanda Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği’nin (ILAC) bir üyesidir, ancak Uluslararası Akreditasyon Forumu’nun (IAF) üyesi değildir.
Kısaca Moğolistan, ithal edilen ürün kategorilerine bağlı olarak artık bir ürün uygunluk sertifikası talep etmektedir. Bu sertifika, ürüne, zamanında piyasaya sürme kabiliyeti kazandırır. Ürün için onay almada yaşanan gecikmeleri ortadan kaldırır ve ürünün pazarlanmasını hızlandırarak işletme verimliliğini artırır. Ayrıca bir ürün uygunluk belgesine sahip olmak, süreç verimliliğini artırmak açısından denetim sürecini hızlandırır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen ürün uygunluk değerlendirme hizmetleri arasında Moğolistan uygunluk değerlendirme programı hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürün hatalarını önceden belirleyip düzeltmek, maliyetli geri çağırma ve revizyon ihtiyacını azaltır.
Kaliteli ve sertifikalı ürünler, firmaya pazarda rekabet avantajı sağlar ve markayı öne çıkarır.
Uygunluk değerlendirmesinden geçmiş ürünler, markanın güvenilirliğini artırarak itibar kazandırır.
Ürünlerin uygunluk değerlendirmesi, doğru hedef kitleye ulaşan güvenilir ve kaliteli ürünler sunulmasını sağlar.
Ürün güvenliği ve kalitesine olan güven, çalışanları motive eder ve görevlerini güvenle yapmalarını sağlar.
Değerlendirme süreçleriyle elde edilen geri bildirimler, üretim sürecini daha verimli hale getirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu