Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar), genetik materyalinin çiftleşme veya doğal rekombinasyon yoluyla doğal olarak meydana gelmeyecek şekilde değiştirildiği bir organizmadır.
Günümüzde GDO analizlerinde, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen şu standartlar esas alınmaktadır:
ISO 21571 standardı, DNA ekstraksiyonu / saflaştırılması ve miktarının belirlenmesi için genel gereklilikleri açıklamakta ve özel yöntemler tanımlamaktadır. Bu standart, gıda matrisleri için oluşturulmuştur ancak tahıl ve yem gibi diğer matrislere de uygulanabilir.
ISO 21572 standardı, belirli bir matriste belirli bir protein veya ilgili proteinin saptanması veya miktarının belirlenmesi için immünokimyasal yöntemlere yönelik performans kriterlerini açıklamaktadır. Sunulan yöntemler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, mahsul ve gıda üretimi, gıda işleme, gıda pazarlaması, gıda güvenliği, biyoteknoloji veya hastalık indekslemede yer alan proteinlerin analiz edilmesi bulunmaktadır.
Bu genetiği değiştirilmiş (GDO) bitkilerden sadece birkaçı Avrupa Birliği ülkelerinde onaylanmıştır. Bu durum, onaylanmamış GDO’ların (genetiği değiştirilmiş organizmaların), yem ve gıda ürünlerinin bileşenleri olarak veya gıda zinciri ürünlerinde GDO safsızlıkları olarak Avrupa Birliği ülkelerine ithal edilmemesi konusunda bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle GDO’ları GDO’suzlardan ayırt edebilmek ve AB onaylı olup olmadığını belirlemek gereklidir.
Aslında GDO, bir canlıdaki gen dizilimi değiştirilerek veya kendi doğasında bulunmayan çok farklı bir karakter kazandırılarak elde edilen canlı organizmalardır. Bir canlıdan diğerine gen aktarımı işlemi, genetik mühendisleri tarafından uygulanır. Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA’sından alınmakta ve bu gen, vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile DNA molekülüne aktarılmaktadır.
Bu işlemler, canlı sağlığı, biyolojik çeşitlilik, ekolojik dengenin bozulması, ekonomik bağımlılık, canlıların yaşam hakkının elinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından ciddi riskler taşımaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, moleküler ve mikrobiyoloji analizleri kapsamında GDO tayini hizmetleri de bulunmaktadır.
Potansiyel sağlık risklerini tespit ederek, ürünlerin güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlar.
Üretim süreçlerinde yapılan doğrulama testleri, daha verimli ve kaliteli ürünler geliştirilmesini sağlar.
Ürünlerin sağlık açısından doğruluğu ve güvenliği test edilerek, marka güvenilirliğini artırır.
Ürünlerin güvenli bir şekilde üretildiği ve doğrulandığı ortamlar, çalışanların motivasyonunu artırır.
Test süreçleri, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını sağlayarak sektördeki en iyi uygulamaları oluşturur.
Besin güvenliği ve kalite testleri, sektördeki yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu