EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından yayınlanan UN / ECE 118 nolu yönetmelik, belli motorlu taşıt kategorilerinin iç yapısında kullanılan malzemelerin yanma davranışına yönelik gereklilikleri açıklamaktadır. Bu gereklilikler, M3, Sınıf II ve Sınıf III kategorilerindeki, 22’den fazla yolcu taşıyan, ayakta duran yolcular ve şehir içi kullanım için tasarlanmamış motorlu şehir araçlarında kullanılan iç mekan malzemelerinin tutuşma, yanma oranı ve erime davranışı gibi yanma davranışınlelirlemeye yöneliktir. Bu özellikteki motorlu araçlar için tip onayları şu şekildedir:

  • Yolcu bölmesinde kullanılan iç bileşenlerin yanma davranışına ilişkin bir araç tipi onayı
  • Yanma davranışına göre bir bileşenin (malzemeler, koltuklar, perdeler, ayırma duvarları ve benzeri) onayı

Bu düzenlemelerin temelinde, motorlu araçların iç yapılarında kullanılan birçok tekstil ürünü yatmaktadır.

Bu düzenleme çerçevesinde uygulanacak test yöntemleri, UN / ECE 118 nolu yönetmelik eklerinde yer almaktadır. Bu test yöntemleri şunlardır:

  • Malzemelerin yatay yanma oranını belirlemek için test (Ek 6)
  • Malzemelerin erime davranışını belirlemek için test (Ek 7)
  • Malzemelerin dikey yanma oranını belirlemek için test (Ek 8)

Bu testler, yönetmelik kapsamına giren motorlu araçların yolcu bölümlerinde kullanılan mutfak, tuvalet ve bar dahil kapılar, yan duvarlar, taban, tavan, dış camlar, arka koltuk düzlemi ve ön bölmelerde, yolcuların kullanımına ayrılan alanlarda kullanılan malzemeleri kapsamaktadır.

Kısaca yukarıda sıralanan test yöntemleri, motorlu araçlarda dahili olarak kullanılan ve dikey monte edilen tekstil ürünlerinin yanma oranını belirlemek için kullanılmaktadır. Bu yönteme göre test edilebilen tekstil ürünleri, aracın iç kısmına dikey olarak yerleştirilen malzemelerdir. Motor bölmesine ve ayrı ısıtıcılara dikey olarak yerleştirilen yalıtım malzemeleri de ayrıca test edilmelidir. Sadece bu testleri geçen tekstil ürünleri, motorlu araçlarda bir iç malzeme olarak kullanılabilir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, motorlu taşıtlarda iç malzemelerin yanma davranışı test hizmetleri de vermektedir.

 

Birincil ve İkincil Tutuşturma Kaynakları İle Yatakların Tutuşabilirliği Test Metodu Askeri Amaçla Kullanılan Branda Bezi Testi BS 4790 Standardına Göre Test Edilen Tekstil Zemin Kaplamalarının Sınıflandırma ve Değerlendirilmesi Çocuk Yatak Kıyafetleri Yanma Davranışı Testi Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi Düşey Konumdaki Deney Numunelerinin Alev Yayılma ve Tutuşma Özelliklerinin Ölçülmesi Gece Giysilerinin Yanma Davranışı Testi Giysi ve Giysilik Kumaşlarda Yanma Testi Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Tarım ve Ormancılıkta Kullanılan Makina ve Traktörlerde İç Malzemeler Yanma Davranışı Testi Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyeceklerde Sınırlı Alev Sıçraması Testi Döşeme İle Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Oturma Yerleri İçin Döşenmiş Kompozitlerin Alev Kaynakları İle Tutuşabilirliği Testi Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Perdelik Kumaşlar, Drapeler ve Pencere Storları İçin Yanma Gereklilikleri Testi Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Salon Perdeleri ve Perdeler Yanma Özelliği Testi Hazır Giyim Kumaşlarının Yanma Özelliği Testi Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yer Döşemelerinin Yanma Karakteri, Çevre Sıcaklığında Tablet Testi Zemin Kaplamalarında Küçük Bir Tutuşma Kaynağı Etkilerinin Tespit Edilmesi (Sıcak Metal Somun Metodu) Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yataklar, Divanlar ve Yatak Bazalarının Tutuşma Dayanımı İçin Şartname Yatay Konumdaki Kenarlardan Tutuşturulan Numunelerden Alev Yayılma Özelliği Testi

Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Yararları


Riskleri Azaltır

Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.

Süreç İyileştirmesi

Yanmazlık testleri, üretim süreçlerinde güvenlik standartlarına uygunluğun sürekli olarak izlenmesini sağlar.

Maliyetleri Azaltır

Yanmazlık testleri sayesinde yangın riski olan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenir, böylece olası maddi kayıplar önlenir.

Marka Değerini Artırır

Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.

Rekabet Avantajı Sunar

Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu