EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
NEMA Muhafaza Testi

Ulusal Elektrik Üreticileri Birliği (NEMA), ABD’deki elektrikli ekipman üreticilerinin en büyük ticaret birliğidir. Bu kuruluş, elektrik muhafazalarının tasarımı ve yapımı için standartlar geliştirmektedir. NEMA tanımlamaları, bir muhafazanın toz, su ve darbe gibi çevresel tehlikelere karşı sağladığı koruma derecesini sınıflandırmanın bir yoludur.

Bu kuruluş tarafından geliştirilen standartlar ve test yöntemleri, bir muhafazanın performansının belirli çevresel koşullar altında değerlendirilmesini ve belirtilen NEMA derecelendirmesini karşıladığının doğrulanmasını içerir. NEMA X testi, muhafazanın korozyon direncini değerlendirmek için tuz püskürtme testini içeren daha sıkı bir test yöntemidir.

En yaygın NEMA tip derecelendirmelerinden birkaçı şunlardır:

  • NEMA 1 muhafazaları, sadece iç mekanda kullanıma yöneliktir ve canlı parçalarla temasa karşı temel düzeyde koruma sağlar.
  • NEMA 3R dereceli muhafazalar, dış mekanda kullanıma yöneliktir ve yağmura, karla karışık yağmura ve kara karşı koruma sağlar.
  • NEMA 3 dereceli muhafazalar, NEMA 3R ile aynı korumayı sunar ancak aynı zamanda iç mekanda kullanıma da uygundur.
  • NEMA 4 dereceli muhafazalar, suya, rüzgarın neden olduğu yağmura, sulu karla karışık yağmura, kara, rüzgara ve düşen buza karşı koruma sağlar.
  • NEMA 4X muhafazaları, NEMA 4 ile aynı korumayı sağlar ancak korozyon direncini artırır.

NEMA standartları, elektronik muhafazaların su, yağ ve toz gibi etkilere karşı dayanıklı olmasını sağlar.

Kısaca NEMA, bir elektrik muhafazasının kullanılabileceği ortam türlerini tanımlayan standart bir derecelendirme sistemi kullanır ve sıklıkla sabit bir muhafazanın belirli çevre koşullarına dayanma yeteneğini belirtir. NEMA standartları, bir ürünü, niteliklerine ve yeteneklerine göre tanımlar.

NEMA 250 standardında, çeşitli koruma dereceleri içeren 20 farklı muhafaza tipi tanımlamıştır. Bunların bir kısmı buzlanma testleri de içermektedir. Örneğin,

  • Tip 3 ve Tip 3R: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele belirli bir koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire, yağmura, sulu karla karışık yağmura, kara ve rüzgarla savrulan toza karşı bir dereceye kadar koruma sağlar ve muhafaza üzerinde dış buz oluşumundan zarar görmez.
  • Tip 3S: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele bir derece koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire, yağmura, sulu karla karışık yağmura, kara ve rüzgarla savrulan toza karşı bir dereceye kadar koruma sağlar ve muhafaza üzerinde dış buz oluşumundan zarar görmez, ayrıca buz yüklendiğinde harici mekanizmalar çalışır durumda kalır.
  • Tip 4: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele bir derece koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire, yağmura, sulu karla karışık yağmura, kara, rüzgarla savrulan toza ve hortumla yönlendirilen suya karşı bir dereceye kadar koruma sağlar ve kapanma sırasında dış buz oluşumundan zarar görmez.
  • Tip 4X: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele bir derece koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire, yağmura, sulu karla karışık yağmura, kara, rüzgarla savrulan toza, sıçrayan suya, hortumla yönlendirilen suya ve korozyona karşı bir dereceye kadar koruma sağlar ve muhafaza üzerinde dış buz oluşumundan zarar görmez.
  • Tip 6: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele bir derece koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire karşı bir dereceye kadar koruma sağlar, hortumun yönlendirdiği suya ve sınırlı bir derinlikte ara sıra geçici suya dalma sırasında su girişine karşı ve muhafaza üzerinde dış buz oluşumundan zarar görmez.
  • Tip 6P: Kapalı ekipmanla kazara temasa karşı personele bir derece koruma sağlamak amacıyla iç veya dış mekan kullanımı için inşa edilen muhafazalar, düşen kire karşı bir dereceye kadar koruma sağlar, hortumun yönlendirdiği suya ve taklit bir derinlikte uzun süreli daldırma sırasında suyun girişine karşı ve muhafaza üzerinde dış buz oluşumundan zarar görmez.

Kısaca NEMA, bir elektrik muhafazasının kullanılabileceği ortam türlerini tanımlayan standart bir derecelendirme sistemi kullanır ve sıklıkla sabit bir muhafazanın belirli çevre koşullarına dayanma yeteneğini belirtir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen giriş koruması test türleri kapsamında, NEMA muhafaza testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

NEMA Muhafaza Testi Yararları


Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu