Son yıllarda uranyum dünyanın en önemli enerji minerallerinden biri haline geldi. Uranyum, diğer birçok metale benzer şekilde çıkarılır ve konsantre edilir. Günümüzde uranyum neredeyse tamamen elektrik üretmek için kullanılırken, küçük bir kısmı tıbbi izotopların üretilmesi için kullanılır.
Uranyum, yerkabuğunda ortalama milyonda 3 parça konsantrasyona sahip, doğal olarak oluşan bir elementtir. Hemen hemen her yerde izleri görülür. Altın, gümüş veya cıvadan daha bol, kalay ile hemen hemen aynı ve kobalt, kurşun ve molibdenden biraz daha az boldur. Büyük miktarlarda uranyum dünya okyanuslarında bulunur, ancak bu çok düşük konsantrasyonlardadır.
Farklı uranyum madencilik türleri vardır. Açık ocak ve yeraltı madenciliğinde, cevher kütleleri yüzeye yakın yerlerde, genellikle bir örtü tabakasının veya çok sayıda atık kayanın altında bulunur. Cevher kütlelerinin daha derin olduğu yerlerde, genellikle erişim şaftları ve tünellerin inşasını içeren ve daha az çevresel etkiye neden olan yeraltı madenciliği kullanılır. Her iki durumda da kontroller genellikle uranyum konsantrasyonunun yerine geçen radyoaktivite ölçülerek sağlanır. Radyometrik cihaz, uranyumun kendisinden ziyade uranyumun bozunma ürünleri olan ilişkili radyoaktif mineralleri tespit eder.
Yerinde liç madenciliğinde, cevher kütleleri yeraltı suyunda gözenekli konsolide olmayan malzeme (çakıl veya kum gibi) içindedir ve basitçe uranyumu çözerek ve dışarı pompalayarak erişilebilir. Bu yöntem, uygun olduğunda, kesinlikle en az çevresel etkiye sahip madencilik yöntemidir.
Genellikle çok düşük tenörlü bazı cevherler yığın liçi ile işlenir. Burada kırık cevher, geçirimsiz bir ped üzerinde yaklaşık 5 ila 30 metre yükseklikte istiflenir ve haftalarca asit solüsyonuyla sulanır. Bundan elde edilen çözelti, genellikle iyon değişimi kullanılarak uranyumu geri kazanmak için toplanır ve işlenir.
Geleneksel madenlerde, maden parçacıklarının serbest bırakılması için cevherin ezildiği ve öğütüldüğü, ardından uranyum oksitleri çözmek için sülfürik asitli tanklarda süzüldüğü bir değirmen bulunur. Çözelti daha sonra uranyumu geri kazanmak için işlenir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, nükleer çalışmalar için uranyum üretimine yönelik hizmetler de bulunmaktadır.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu