EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Oksidatif Ağartıcı İle Yıkama Haslığı

İki tür ağartma maddesi bulunmaktadır: oksidatif ve indirgeyici. Oksidatif ağartma maddesi, karbon-karbon çift bağlarını keserek kromoforları yok etmektedir. İndirgeyici ağartma maddesi ise, karbon-karbon çift bağlarını tekli bağlara indirgemektedir. Kromofor, tekstil ürünlerinde renk kaybına yol açmaktadır. Oksidatif bir ağartmanın ardından indirgeyici bir ağartma yapılırsa, genelde tam ağartma sağlanmakta ve daha beyaz kumaşlar elde edilmektedir.

Kumaşların oksidatif ağartıcı ile yıkama haslığını belirlemek amacı ile Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından ISO 105-C09 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta, ipek ve yün hariç her türden ve her formdan tekstil ürününün renk tonu değişimini belirlemek için bir test yöntemi sunulmakta ve bir oksijen ağartma sisteminin kullanıldığı evsel veya ticari yıkama prosedürleri açıklanmaktadır. Ülkemizde bu standart Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 105-C09 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm C09: Evsel ve ticari yıkamaya karşı renk haslığı - Düşük sıcaklıkta ağartıcı aktivatör katkılı fosfat içermeyen referans deterjan kullanılarak alınan yükseltgen ağartma cevabı.

Bu standart, bitişik kumaşların boya lekelenmesinin değerlendirilmesi için geçerli değildir.

Ağartma işleminin temel amacı, pamuğa istenmeyen esmer rengi kazandıran boyarmaddeleri gidermektedir. Pamuk ağartılırken genelde oksidatif ağartma maddeleri kullanılmaktadır. Başlıca ağartma maddeleri, hidrojen peroksit, sodyumklorit ve sodyum hipoklorit bileşikleridir. Eskiden çok kullanılan kireç kaynağı ile ağartma yönteminde günümüzde sodyumhipoklorit kullanılmaktadır. Bu bileşiğin aktifleşme enerjisi düşüktür, kolayca tepkimeye girmektedir. Buna karşılık redoks potansiyeli yüksektir, yani yükseltgeme gücü yüksektir ve selüloz liflerine zarar verme tehlikesi bulunmaktadır.

Sodyumkloritin ise, aksine aktifleşme enerjisi yüksektir, tepkimeye girmesi güçtür. Buna karşılık redoks potansiyeli düşüktür, yani yükseltgeme gücü düşüktür. Dolayısıyla sodyumkloritin, pamuk liflerine zarar vermemektedir.

Günümüzde kullanılan en temiz ve çevreye zarar verme tehlikesi en az olan ağartma maddesi hidrojenperoksittir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, oksidatif ağartıcı ile yıkama haslığı testi hizmetleri de vermektedir.

 

Oksidatif Ağartıcı İle Yıkama Haslığı Yararları


Rekabet Avantajı Sağlar

Yüksek haslık değerlerine sahip ürünler, piyasada rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlar. Kalite, müşteri tercihlerinde önemli bir faktördür.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Marka İmajını Güçlendirir

Yüksek kalite ve dayanıklılık, markanızın itibarını artırır. İyi bir marka imajı, yeni müşteri çekmek için kritik bir unsurdur.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Bu testler, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkıda bulunur. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.

Üretim Verimliliğini Artırır

Haslık testleri, üretim sürecinde sorunları önceden tespit etmeye yardımcı olur. Bu sayede, zaman ve kaynak israfı önlenir, verimlilik artar.

Yasal Uyum Sağlar

Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu