EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Pamukta Merserizasyon

Basit bir anlatımla merserizasyon, tekstil sektöründe, boyalar ve çeşitli kimyasal parlatıcılar için kalıcı olarak daha büyük bir çekicilik sağlamak amacı ile pamuk liflerine veya kumaşlara uygulanan kimyasal bir işlemdir. Merserize işlemi aynı zamanda, kullanılan yönteme bağlı olarak, pamuklu kumaşa daha fazla gerilme mukavemeti, daha fazla emme özellikleri ve daha yüksek parlaklık kazandırmak için de uygulanmaktadır.

Merserizasyon işleminde, elyaf veya iplik, genellikle dört dakikadan daha kısa bir süre için bir sodyum hidroksit (kostik soda) çözeltisine daldırılmaktadır. Malzeme daha sonra sodyum hidroksiti nötralize etmek için su veya asit ile işlenmektedir. Bu aşamada malzeme gerilim altında tutularak, önemli ölçüde küçülmesi engellenmektedir. Merserizasyon işlemi genelde daha yüksek kaliteli pamuklu ürünlere uygulanmaktadır. Bu şekilde işlenen kumaşlar daha az boya ile daha parlak ve daha uzun ömürlü renkler kazanmaktadır.

Merserizasyon, özellikle selülozik ve pamuk lifleri için kullanılan özel bir işlemdir. Merserize pamuğun, işlem görmemiş pamuğa göre daha fazla mukavemete ve parlaklığa sahip olduğu, daha emici olduğu ve daha büyük bir boya emme kapasitesine sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renkçiler Birliği (AATCC) tarafından, boyanmış ve boyanmamış pamuk iplikleri ve kumaşlarda merserizasyon varlığının belirlenmesine yönelik bir test yönetimini açıklamak amacı ile AATCC 89 standardı geliştirilmiştir. Bu standardın tam adı şu şekildedir: AATCC TM89 Pamukta merserizasyon.

Bu test yöntemine göre, test edilecek pamuk ve merserize edilmemiş pamuğun dikkatlice yıkanmış örnekleri, belli bir süre için ayrı baryum hidroksit banyolarına daldırılmaktadır. Her bir ıslatma banyosunun ve taze baryum hidroksit solüsyonunun alikot kısımları daha sonra hidroklorik asit ile titre edilmektedir. Merserize numune tarafından emilen baryum hidroksit miktarının merserize olmayan numune tarafından emilen miktara oranı 100 ile çarpılarak baryum aktivite sayısı elde edilmektedir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, pamukta merserizasyon test hizmetleri de vermektedir.

 

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Alkilfenoller (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APE) Aminoazobenzen Testi Azo Boyarmadde Testi BHT İçeriği Testi Bisfenol-A Testi Biyosit Testi Dimethyl Fumarate (DMF ve DMFA) Testleri Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller (Asidik Ter Çözeltisinde) Elyaf Analizi ve Kalitatif Değerlendirme Elyaf Kompozisyonu Testi Fitalat Testi Formaldehit Testi Kalaylı Organik Bileşikler Testi Kanserojen Dispers Boyarmaddeler Testi Kanserojen Madde Testi Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Klorlu Organik Taşıyıcılar Koku Testi Kozmetiklerde Serbest Formaldehit Testi Krom (VI) Testi Çocuk Metal Aksesuarları ve Metal Ürünlerinde Kurşun Testi Metal Olmayan Çocuk Aksesuarlarında Kurşun Testi İplik Numarası Testi Lif Sayısı Testi Nem Oranı Testi Nikel Miktarı Testi O-Fenilfenol Testi Oyuncak Güvenliği (Parmak Boyaları) Pamukta Merserizasyon Perflorlanmış Tensidler (PFOS ve PFOA) Pestisit Testi pH Değeri pH Değeri, Fischer Çözeltisi Yöntemi Pigmentler ve Dolgu Maddeleri İçin Sulu Bir Süspansiyonun pH Değeri Testi Plastiklerde Kadmiyum Testi Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH) Testi Poliklorlu Bifeniller Primer Aromatik Aminler Testi PVC (Polivinil Klorür) Testi Su Kalitesi Testi (Toplam Kalsiyum ve Magnezyum) (EDTA Titrimetrik Metod) TCMTB (2-Thiocyanomethylthio Benzothiazole) Testi Toksik Ağır Metaller Toplam Kurşun Miktarı Triklosan Testi Vinil Klorür Testi Organik Maddeler Testi Yağ Oranı Testi Yanmazlık Apresi Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Pamuk ve Polyester Hariç Sentetikler İçin) Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Polyester İçin)

Pamukta Merserizasyon Yararları


Müşteri Memnuniyetini Arttırır

Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.

Güvenilirlik Artışı

Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

Çevresel Etkiyi Azaltır

Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.

Rekabet Avantajı Sağlar

Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.

Uluslararası Standartlara Uyum Sağlar

Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu