Parabenler, kozmetik ürünlerde yaygın olarak koruyucu amacı ile kullanılan bir kimyasallar ailesidir. Hem bu ürünleri hem de tüketicileri korumak için zararlı bakteri ve küf oluşumunu önlemek amacı ile kozmetikte birtakım koruyucu maddeler kullanılmaktadır.
Bu kimyasallar ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar, parabenlerin vücuttaki hormonları bozabileceğini ve doğurganlık ve üreme organlarına zarar verebileceğini, doğum sonuçlarını etkileyebileceğini ve kanser riskini artırabileceğini göstermektedir ve endişe uyandırmaktadır. Ayrıca parabenlerin cilt tahrişine de neden olduğu bilinmektedir.
1920’li yıllardan bugüne parabenler, kozmetik ve vücut bakım ürünlerinde yaygın olarak yapay koruyucu amacı ile kullanılmaktadır. Kozmetikler biyolojik olarak parçalanabilen bileşenler içerdiğinden, zararlı bakteri ve küf oluşumunu önlemek ve azaltmak için bu kimyasallara ihtiyaç duyulmuştur. Bunlar aynı zamanda ürünün raf ömrünü de uzatmaktadır.
Endokrin bozma kapasitesi ve belgelenmiş kadın ve erkek üreme zararları ile ömür boyu tekrarlanan maruz kalma potansiyeli göz önüne alındığında, uzun zincirli parabenlerin kişisel bakım veya kozmetik ürünlerde kullanılmaması gerektiği açıktır. Ayrıca bu ürünlerin bu kimyasallar olmadan da üretilmesi mümkündür.
Parabenler, insanların her gün kullandığı şampuanlar ve saç kremleri gibi özellikle yüksek su içeriğine sahip olan çok çeşitli durulanan ürünlerde kullanılmaktadır. Antimikrobiyal özellikleri mantarlara ve gram pozitif bakterilere karşı çok etkilidir. Nemlendiriciler, yüz ve cilt temizleyiciler, güneş kremleri, deodorantlar, tıraş jelleri, diş macunları, makyaj malzemeleri ve daha birçok ürün de paraben içermektedir.
Parabeneler cilt üzerinden vücuda emilir, metabolize edilir ve idrar ve safra yolu vücuttan atılır. Bununla birlikte, paraben içeren birden fazla ürünün günlük kullanımı, doğrudan ve sürekli maruziyete neden olmaktadır (biyoizleme araştırmalarında bu durum tespit edilmiştir).
Kişisel bakım ürünleri, paraben maruziyetine en büyük katkı sağlayan ürünlerdir. Her gün makyaj yapan kızların idrarlarında, hiç makyaj yapmayan veya nadiren makyaj yapanlara kıyasla 20 kat daha fazla propilparaben bulunmuştur. Vücut ve yüz losyonları, saç ürünleri, güneş kremleri ve makyajın kullanımı, idrardaki parabenleri önemli ölçüde yükseltmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen kozmetik testleri arasında, paraben testleri de bulunmaktadır.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Gıda ile temas edebilecek kozmetik ürünlerde güvenlik standartlarının sağlanmasına katkıda bulunur.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Kozmetik testleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu sağlar ve kaliteyi artırır.
Güvenli ve etkili ürünler, hedef kitlenin beklentilerini karşılayarak doğru kitleye ulaşmayı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu