Paratoner sistemleri, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen, örneğin UNE21186, NF-C 17-102 ve IEC EN 62305 gibi standartlar çerçevesinde düzenli muayene ve bakıma tabi tutulmak zorundadır. Bu tür muayene ve bakımlar, paratoner başlığında korozyon veya bölümleme gibi yanlış kullanım veya paratonerin bulunduğu binanın genişletilmesi gibi diğer durumların neden olduğu standartlardan sapmaların veya anormalliklerin tespit edilmesini sağlamaktadır. Yıldırımdan korunma sisteminin muayenesi, binaların rutin ve yıllık bakım planlarının bir parçası olmalıdır.
Paratonerlerin bakımı uygun şekilde yapılmazsa, yıldırım çarpmalarının kontrol edilememesi ve akımlarının güvenli bir şekilde dağılmaması riski bulunmaktadır. Yıldırımdan korunma sisteminin farklı unsurları zaman içinde bozulabilir ve uygun bakımları yaplmadığı takdirde sistemin güvenlik seviyeleri düşebilir.
Bir yıldırımdan korunma sisteminin en iyi şekilde çalışması için herbir parçasının iyi durumda olması gerekmektedir. Örneğin, paratonerler doğru çalışmalıdır. Alt iletkenler, kıvılcım ve kırılmaları önlemek için her zaman sürekliliği korumalı ve iyi sabitlenmelidir. Yıldırım akımının hızla dağılması için toprak direncinin 10 ohm’un altında kalması gerekmektedir. Böylece insanlar için çok tehlikeli olan geri dönüş akımları ve kontak voltajları en aza indirilmektedir.
Esasen paratoner bakım prosedürü iki tür doğrulamadan meydana gelmektedir: görsel inceleme ve tam doğrulama. Yıldırımdan korunma sistemlerinin görsel incelemesinde, yıldırım çarpmalarından kaynaklanan herhangi bir hasarın olup olmadığı, paratonerin tüm unsurlarının iyi durumda olup olmadığı, iletkenlerin devamlılığının doğru olup olmadığı, bağlantıların iyi durumda olup olmadığı, korozyondan zarar görmüş bir parça olup olmadığı ve eşpotansiyel bağın iyi durumda olup olmadığı doğrulanmaktadır.
Tam doğrulamada ise bu sayılan görsel incelemeler yanı sıra başka önlemler de içermektedir. Örneğin alt iletkenlerin elektriksel sürekliliğinin ve paratonerin performansının, üretici firma tarafından belirlenen spesifikasyonlara göre doğrulanması gerekmektedir.
Paratonerler, binanın en yüksek noktasına, korunacak herhangi bir elemanın genelde iki metre yukarısına ve genellikle altı metrelik bir direk üzerine yerleştirilmelidir. Bu yüzden çoğu durumda erişim zordur ve bu incelemeler yapılırken operatör risk altındadır.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde paratoner test hizmetleri verilmektedir.
Hedef kitlenizin güvenlik ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada daha etkin olmanızı sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Etkin güvenlik önlemleri, kaynak kullanımını optimize ederek maliyetlerin düşmesine yol açar. Bu, işletmenizin kârlılığını artırır.
Mevcut elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimlilik artırır. Bu, sürekli iyileştirme kültürünü besler.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, elektrik sistemlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Elektrik sistemlerinin kalitesi, güvenliğini artırır ve işletmenizin genel performansını iyileştirir. Bu süreçler, yüksek standartlarda hizmet sunmanızı sağlar.
Belgelendirilmiş süreçler, güvenilirliğinizi artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu