Çapı 10 μm veya daha az olan partikül maddelerin (PM10), insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. PM10 emisyonlarını azaltmayı taahhüt eden ülkelerde, izleme ve raporlama amacı ile PM10 konsantrasyonlarını doğru bir şekilde belirleyen yöntemlere sahip olmak çok önemlidir.
Partikül kirliliği, ya da partiküller, atmosferdeki sıvı damlacıkların ve katı parçacıkların, karmaşık, ama kararlı gaz durumundaki bir süspansiyonudur. Bu partiküllerin, zararsız etkilerden, toprağı ve suyu kirleten asit yağmuru gibi daha ciddi sonuçlara kadar birçok çevresel etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Partiküller genelde boyutlarına göre kaba veya ince olarak sınıflandırılmaktadır. İnce partiküllerin çapı 2,5 μm (PM2,5) veya daha düşüktür. Kaba partiküllerin çapı ise 10 μm (PM10) veya daha düşüktür. Çapı 100 μm’nin üzerinde olan partiküller, ölçülecek kadar havada kalmama eğilimindedir, genelde yere çökerek birikmektedir. İnce partiküller genelde yanma yoluyla veya ikincil gazdan parçacık reaksiyonları ile üretilmektedir. Bu ince partiküller tipik olarak karbon, nitrat, sülfat ve amonyum iyonları açısından zengindir. Kaba partiküller genelde mekanik işlemlerin ürünüdür, ancak aynı zamanda doğal olarak oluşan ve rüzgarla taşınan parçacıkları da içermektedir. Kaba pariküllerin başlıca örnekleri, yer kabuğundan kalsiyum, demir, silikon ve diğer malzemeleri içeren tozdur.
Partikül kaynakları genel olarak doğal veya antropojenik kaynaklardan gelip gelmediklerine göre sınıflandırılmaktadır. Doğal kaynaklar, atmosferde volkanik püskürmeler, çalı yangınları ve polen yayılması ile askıya alınmış parçacıkları içermektedir. Mekanik süreçler, atmosferde toz ve deniz tuzu parçacıkları gibi doğal parçacıkların asılı kalmasına neden olmaktadır.
Hızlı kentleşme, yüksek nüfus yoğunluğu ve yoğun sanayi alanları yüzünden antropojenik kaynaklar, 10 μm (PM10) veya daha düşük partiküllerin artmasına katkıda bulunmaktadır.
Günümüzde birçok ülke, ulusal ve uluslararası temiz hava yasal düzenlemelerine ve hava kalitesi standartlarına bağlı kalmaktadır. Bu şekilde PM10 konsantrasyonları dahil olmak üzere hava kalitesinin düzenli olarak raporlanması gerekmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında imisyon ölçümleri çerçevesinde, partiküler madde (PM10) ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.
İmisyon seviyelerinin izlenmesi, hava kirliliğiyle ilgili sağlık ve çevresel riskleri önceden tespit ederek azaltır.
Hava kalitesi ölçümleri, yenilikçi ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanır.
Uluslararası hava kalite standartlarına uyum, markanın global alanda çevre dostu imajını güçlendirir.
Hava kirliliği ve imisyon seviyelerinin azaltılması, kaynak tasarrufu sağlayarak verimliliği artırır ve kârlılığı destekler.
Hava kalitesi yönetim sistemlerine uyum, çevre dostu imajı ile rekabet avantajı sağlar.
Çevreye duyarlı imisyon yönetimi, çevre bilincine sahip tüketicilere hitap eder, bu da marka sadakati oluşturur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu