Tekstil sektöründe perdeler, aleve maruz kaldığında alev alma olasılığının olup olmadığını tespit etmek için test edilmektedir. Bu yanıcılık testi, perdenin güvenli olup olmadığını deÄŸerlendirmek için uygulanmaktadır. Bu testi geçen perdelerin, normal kullanımda veya öngörülebilir yanlış kullanımda bir tehlikeye neden olmadığı veya kullanıcıya zarar verme olasılığının düÅŸük olduÄŸu anlaşılmaktadır.
Genelde sigara kibriti, çakmağı ve yanan bir sigara, mum gibi çıplak alevler ya da benzer bir yoÄŸun ısı kaynağının tutuÅŸması yüzünden yangın çıkmaktadır. Dikey konumda yerleÅŸtirilen bir tekstil ürünü olan perdeler üzerinde alevler kolayca yayılmaktadır. Aslında bir kısım kumaÅŸlar çabuk tutuÅŸurken bir kısım kumaÅŸlar geç alev almaktadır. Normal olarak kumaÅŸların tutuÅŸmaya karşı direnci yoktur. Ancak tutuÅŸmaya dirençli olmalarını saÄŸlamak için kumaÅŸların bitim iÅŸlemleri sırasında bazı kimyasal iÅŸlemler uygulanmaktadır. Bu ÅŸekilde iÅŸlem gören kumaÅŸlar, alev geciktirici anlamına gelen FR (flame retardant) ile iÅŸaretlenmektedir. Bu ÅŸekilde, kumaşın tutuÅŸmaya karşı direncini arttırılmakta ve tutuÅŸma olması durumunda alevin yüzeye yayılma oranı düÅŸürülmektedir.
Ä°ngiliz Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından yayınlanan BS 5867-2 standardında, perdelik kumaÅŸların tutuÅŸabilirlik gereklilikleri açıklanmakta ve performans seviyeleri belirlenmektedir. Bu standardın tam ismi ÅŸu ÅŸekildedir: BS 5867-2 Perde, perde ve panjur kumaÅŸları - Yanıcılık gereksinimleri - Åžartname.
Bu standartta üç seviye açıklanmaktadır. Seviye A gereksinimleri, en hafif olanıdır. Seviye C gereksinimleri ise en zorlu olanıdır. A test yönteminde, dikey konumlanan bir numunenin yüzüne küçük bir alev uygulanımaktadır. B test yönteminde, tutuÅŸma kolaylığı gözlemlenmektedir. Alevin numunenin kenarlarına ulaÅŸması ve alevli bir döküntü izlenmektedir. C test yönteminde ise alev sonrası süre ve son parlama süresi ölçülmektedir. Her üç gereksinim türü de, numuneler test edilmeden önce kullanılacak bir temizleme süreci içermektedir. Çünkü perdenin ateÅŸ geciktirici özelliÄŸinin, kullanım süresi boyunca korunması gerekmektedir.
Yıllardır çok geniÅŸ bir yelpazede gerçekleÅŸtirdiÄŸi test, ölçüm, analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları ile her sektörden iÅŸletmelere destek olmaya çalışan kuruluÅŸumuz, eÄŸitimli ve uzman bir kadro ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, perdelik kumaÅŸlar, drapeler ve pencere storları için yanma gereklilikleri test hizmetleri de vermektedir.
Yanmazlık testleri, üretim süreçlerinde güvenlik standartlarına uygunluğun sürekli olarak izlenmesini sağlar.
Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.
Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.
Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.
Global güvenlik standartlarına uygun testler, ürünlerin uluslararası pazarda kabul görmesini ve tanınırlığını artırır.
Yanmazlık testleri sayesinde yangın riski olan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenir, böylece olası maddi kayıplar önlenir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu