Geleneksel olarak yetiştirilen doğal liflerde pestisit kalıntıları olup olmadığı her zaman endişe konusu olmaktadır. Çünkü insanlar, bitkilerde pestisit kullanılıyorsa, liflerde de kalıntı olması gerektiğini varsaymaktadır. Geleneksel pamuk üretiminde kullanılan baz kimyasallar zehirlidir ve cilt üzerinden emilerek insan sağlığını tehdit etmektedir. Gelişmiş laboratuvarlarda genelde şu testler uygulanmaktadır: formaldehit, poliklorofenol içeriğinin belirlenmesi, pH değeri ve ağır metaller. Bu testlerin başlıca amacı, pamuk üretiminde pestisitlerin işlenmesi ve kullanımının, çalışanlar ve tüketiciler için herhangi bir tehlike oluşturmadığını doğrulamaktadır.
Pestisitler her ne kadar tarımsal faaliyetlerde üretimi ve kaliteyi arttırmak için kullanılsa da bilinçsiz ve sorumsuzca kullanımı neticesinde, insanlarda genetik hasara, üreme sorunlarına ve kansere neden olmaktadır. Zirai ilaçların çevreye ve insan sağlığına getirdiği tehlikelere rağmen, çiftçilerin tarımda kullandığı miktar giderek artmaktadır.
Geleneksel olarak yetiştirilen pamuk, dünya genelinde en fazla pestisit yoğun ve genetiği değiştirilmiş ürünlerden biridir. Ayrıca genel çamaşır yıkama prosedürleri, yüksek derecede toksik ve konsantre pestisit kalıntılarını tam olarak temizlememektedir. Bugün birçok kuruluş, tekstil ürünlerindeki pestisitlerin maksimum kalıntı miktarları için sınırlama getirmeye çalışmaktadır. Bazı farklı matrislerle pestisit test yöntemleri geliştirilmiş olsa da, tekstildeki pestisit kalıntıları için yaygın olarak kabul edilen analitik test yöntemleri çok fazla yoktur. Genelde çoklu yüzey analizi, etkili temizleme ve pozitif onay gibi analitik teknikler uygulanmaktadır. Bu yöntemler, ultrasonik numune ekstraksiyonunu, katı faz ekstraksiyonu ile temizlemeyi ve gaz kromatografisi - kütle spektrometrisi ile son belirlemeyi içermektedir.
Yeni küresel konsept, insan sağlığının ve çevrenin zararlı pestisit kalıntılarından korunmasını sağlamak için tekstil ürünlerinin güvenliğini önemsemektir. Tekstil ürünlerindeki pestisit kalıntıları konusunda toplumdaki endişeler son yıllarda artmaktadır. Bazı tüketiciler, organik olarak yetiştirilen pamuğun bazı yönlerden geleneksel tarımla yetiştirilen pamuğa göre daha üstün olduğu algısısna sahiptir. Ancak bu riskin düşük ve bilimsel açıdan kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek için süreçlere dayalı bir risk değerlendirme çalışması yapmak gerekmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, pestisit testi hizmetleri de vermektedir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu