Petrol rezervi tahmini, petrol mühendisliğindeki en önemli çalışmalardan biridir, çünkü şirketlerin oluşturulabileceği rezerv tahminlerine veya alan için geliştirme planının arttırılmasına ve bunun sonucunda büyük finansal yatırımların benimsenmesine dayanmaktadır. Bu çalışmalar hem resmi kuruluşlar hem de büyük petrol şirketleri için önemlidir. Bu nedenle petrol rezervlerini tahmin etmek için kullanılan araçların geliştirilmesine ilgi duyulmaktadır.
Petrol rezervlerini tahmin etmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Bunlar arasında hacimsel metot, düşüş eğrisi analizi ve malzeme dengesi denklemi dikkat çekmektedir.
Tüm petrol ve gaz sahaları sınırlı bir jeolojik yapıyı temsil eder ve sonuç olarak içerdikleri hidrokarbon miktarı konusunda bir üst limite sahiptir. Jeolojik ve jeofizik yöntemlerle tanımlanan rezervuarın boyutu, sondaj başlamadan önce sahadaki potansiyel petrol hacminin bir tahminini verir. Sondaj verileri ve üretim verileri kullanılabilir hale geldikçe, rezerv tahmini doğruluğu artırma eğiliminde olur.
Yerdeki petrolün geri kazanılabilir miktarı rezerv olarak sınıflandırılır. Geri kazanım faktörü, geri kazanılabilen toplam petrol hacminin tahmini yüzdesini temsil eden dinamik bir değerdir. Bu değer, kaya ve akışkan özellikleri, rezervuar tahrik mekanizması ve üretim teknolojisi, oluşum ve geliştirme sürecindeki farklılıklar gibi çok sayıda parametreye bağlıdır.
İlk olarak petrol, rezervuarda doğal olarak oluşan enerji yoluyla geri kazanılır. Örneğin gazlı tahrik veya su tahrikli sistemleri aracılığı ile. Bu, birincil geri kazanım yöntemi olarak adlandırılır ve genellikle bu tipteki petrolün yüzde 10-30’u yerinde geri kazanılabilir.
İkincil geri kazanım yöntemleri, basıncı korumak için su veya gaz enjeksiyonunu kullanır. Bu şekilde rezervuara ek enerji sağlar. Yerdeki petrolün yaklaşık yüzde 30-50’si birincil ve ikincil geri kazanım yöntemleri kullanılarak geri kazanılabilir.
Üçüncül geri kazanım yöntemleri (geliştirilmiş petrol geri kazanımı), kaya ve sıvı özelliklerini etkileyen polimer çözeltileri, yüzey aktif maddeler, mikroplar, nitrojen veya karbon dioksit enjeksiyonu gibi daha karmaşık yöntemleri içerir. Dünyadaki petrol sahalarının sadece küçük bir kısmı bu yöntemi kullanır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen petrol ve doğalgaz gözetim hizmetleri arasında, petrol rezervi ile ilgili olarak değerlendirme ve geliştirme hizmetleri de bulunmaktadır.
Upstream hizmetleri, teknolojik yeniliklerle desteklenen çözümler sunarak sektördeki firmaların daha hızlı, verimli ve çevre dostu operasyonlar yapmalarına olanak tanır.
Verimli upstream süreçleri, kaynakların etkin kullanılmasını sağlar, bu da enerji üretim maliyetlerini azaltarak operasyonel bütçeyi dengeler.
Upstream hizmetlerinde belirlenen uluslararası standartlar, hizmet kalitesini garanti eder, projelerin başarıyla tamamlanmasını ve dünya çapında kabul görmesini sağlar.
Upstream operasyonlarının etkili yönetimi, doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlar ve onların enerji taleplerine özel çözümler sunar.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ve upstream hizmetlerinde çevre dostu yöntemler, sürdürülebilir enerji üretimini destekler ve doğal kaynakları korur.
Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlayan upstream hizmetleri, çalışanların güvenliğini ve motivasyonunu artırarak daha yüksek verimlilik sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu