Doğal gaz kondensatı, birçok doğalgaz alanından üretilen ham doğal gazda gaz bileşenleri olarak bulunan düşük yoğunluklu hidrokarbon sıvıları karışımıdır. Ham doğal gaz içindeki bazı gaz türleri, sıcaklık ayarlı bir basınçta hidrokarbon çiy noktası sıcaklığının altına düştüğü takdirde sıvı halde yoğuşmaktadır.
Gaz kondensatlarında bulunan çok çeşitli cıva türleri, tesisatların aşınması ve katalizör ömrünün azalması gibi önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu elementin türleşmesinin (çeşitlenmesinin) anlaşılması, cıva giderme teknolojilerinin verimliliğini tespit etmek ve iyileştirmek için gerekli görülmektedir.
Hidrokarbonca zengin numunelerde cıva türleme analizi için en umut verici araç olarak cıvaya özgü algılamalı gaz kromatografisine özel önem verilmektedir. Cıva türlerinin organik çözeltilerdeki sınırlı stabilitesi göz önüne alındığında, mevcut verilerin doğruluğuna ilişkin endişeler artmaktadır.
Rafinaj ve petrokimya operasyonlarının karlılığını optimize etme ihtiyacından kaynaklanan petrol endüstrisindeki hammadde tedarikinin çeşitlendirilmesi, işletme problemlerinde ciddi bir artışla sonuçlanmıştır. Bu sorunların, gaz kondensatlarında cıva bulunmasından kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu nedenle, doğal gaz sıvı kondensatlarından çıkarılması, korozyon risk faktörünü azaltmak ve cıva ile ilgili çevresel kaygılar nedeniyle önemlidir.
Esas olarak metalik formda cıva içeren doğal gazın aksine, gaz kondensatlarında çeşitli cıva türleri ile karşılaşılabilir. Bu türlerin varlığı ve oranları büyük ölçüde kaynağa, üretim aşamasına, kullanılan numune alma tekniğine, numunenin saklanmasına ve numunenin yaşına bağlıdır. Çoğu zaman, sınıflandırmalar fiziksel veya kimyasal özelliklerine göre yapılır. Gaz yoğuşma sıvılarındaki cıvanın çoğunluğu fiziksel özellikler ile ilişkili görünmektedir.
Sağlam, çok yönlü ve yüksek hassasiyetli bir analitik yöntem olarak indüktif olarak eşleşmiş plazma (ICP-MS) ile kütle spektrometrisi, inorganik element analizinde yerini almıştır. Üstün tespit limitlerine sahip bu analitik yöntem, hızlı ölçüm oranı, benzersiz uygulama çeşitliliği ve sağlam performansı sayesinde de tercih edilmektedir. Bu yöntem, cıva, kurşun ve kadmiyum gibi inorganik elementleri tespit etmek için güçlü bir yöntem olarak petrol ve gaz endüstrisinde de yerleşmiştir.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen petrol ve doğalgaz gözetim hizmetleri arasında, petrol rezervi onsite analiz hizmetleri kapsamında cıva tespiti, analizi ve çeşitlemesi hizmetleri de bulunmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ve upstream hizmetlerinde çevre dostu yöntemler, sürdürülebilir enerji üretimini destekler ve doğal kaynakları korur.
Upstream süreçlerde yapılan düzenli denetimler ve izlemeler, üretim risklerini azaltır, olası kazaları engeller ve çevresel zararları minimize eder.
Verimli upstream süreçleri, kaynakların etkin kullanılmasını sağlar, bu da enerji üretim maliyetlerini azaltarak operasyonel bütçeyi dengeler.
Upstream hizmetlerinin sağlanmasında yasal gerekliliklere uygunluk, hukuki sorunları önler ve işletmelere güvence sağlar.
Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlayan upstream hizmetleri, çalışanların güvenliğini ve motivasyonunu artırarak daha yüksek verimlilik sağlar.
Upstream hizmetlerinde belirlenen uluslararası standartlar, hizmet kalitesini garanti eder, projelerin başarıyla tamamlanmasını ve dünya çapında kabul görmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu