Petrol endüstrisinde tahsis, çeÅŸitli petrol kuyularından çıkarılan hidrokarbon miktarlarını dağıtma uygulamalarını ifade eder. Tahsis, karışık bir akışa veya her bir petrol kuyusu benzersiz bir mülkiyete sahip olduÄŸundan, hidrokarbonların mülkiyetlerinin dağıtılmasına yardımcı olur.
Genellikle, paylaşılan tesisi çalıştıran bir iÅŸletme, paylaşılan tesiste alınan hidrokarbon sıvılarının toplam miktarını, tüm katkıda bulunan akışlara (petrol kuyularına) geri tahsis etmek zorunda kalır. Bugün petrol endüstrisinde kullanılan çeÅŸitli hidrokarbon tahsis metodolojileri bulunmaktadır. Hidrokarbon tahsisi yürütülürken, debimetre, boru hattı hırsızlığı, proses bozulması, büzülme faktörü, parlama faktörü ve sıklıkla karşılaşılan baÅŸka güçlükler yaÅŸanmaktadır.
Genelde tahsis yapıları, tek katmanlı ve çok katmanlı olarak sınıflandırılır. Katman, ölçüm istasyonlarının konumuna baÄŸlıdır ve tahsis sürecinin gerçekleÅŸtirilmesinde yer alan adımların sayısı olarak ifade edilir. Tahsis, tek bir adımda gerçekleÅŸtirildiÄŸi zaman, tek bir katman olarak anılır. ÖrneÄŸin ham petrol veya gazın bir mali ölçüm istasyonundan veya saklama transfer noktasından katkıda bulunan alanlara geri tahsis edilmesi gibi.
Tahsis iÅŸlemi birden fazla adım içerdiÄŸi zaman, tahsis yapısı çok katmanlı olarak adlandırılır. Bu durumda bir adımdan elde edilen veriler diÄŸer adımın girdisi olmaktadır.
Hidrokarbon tahsis türlerini sınıflandırmanın çeÅŸitli yolları vardır. ÖrneÄŸin bir sınıflandırma, hidrokarbon tahsis türlerini satış tahsisi, saha tahsisi, kuyu tahsisi ve bölgesel tahsis olarak yapar. Genelde basit olması için, hidrokarbon tahsis türleri amaçlarına göre saha ve mali tahsis olarak gruplanır. Alan tahsisi, birden fazla üretim rezervuarı olması durumunda üretim hacimlerinin katkıda bulunan bölgelere ve kuyulara paylaÅŸtırılmasını ifade eder. Mali tahsis, ortak üretim hacimlerinin, taraflarca ticari sözleÅŸmelerinde belirlenen üzerinde mutabakata varılan metodolojiye dayalı olarak bireysel katkıda bulunan alanlara veya sahiplere paylaÅŸtırılmasıyla ilgilidir.
Hidrokarbon tahsis sürecinin yönetimi, katkıda bulunan kaynaklara tahsis edilen miktarların sadece adil ve eÅŸitlikçi deÄŸil, aynı zamanda denetlenebilir ve izlenebilir olmasını saÄŸlamak için tahsisin tüm gerekliliklerinin koordinasyonunu ve uygun tahsis hesaplama yönteminin seçilmesini içerir.
KuruluÅŸumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaÅŸanan geliÅŸmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliÅŸtiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Ä°ÅŸletmelere verilen petrol ve doÄŸalgaz gözetim hizmetleri arasında, petrol rezervi sabit laboratuvar hizmetleri kapsamında hidrokarbon tahsisi hizmetleri de bulunmaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ve upstream hizmetlerinde çevre dostu yöntemler, sürdürülebilir enerji üretimini destekler ve doğal kaynakları korur.
Upstream hizmetlerinin sağlanmasında yasal gerekliliklere uygunluk, hukuki sorunları önler ve işletmelere güvence sağlar.
Yenilikçi ve etkili upstream hizmetleri, enerji sektöründeki firmaların daha verimli ve kaliteli hizmet sunmasına olanak tanır, bu da sektördeki rekabetçi avantajlarını artırır.
Upstream operasyonlarının etkili yönetimi, doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlar ve onların enerji taleplerine özel çözümler sunar.
Sürekli izleme ve iyileştirme hizmetleri, upstream operasyonlarının her aşamasında verimlilik sağlar, operasyonel süreçleri daha hızlı ve etkili hale getirir.
Verimli upstream süreçleri, kaynakların etkin kullanılmasını sağlar, bu da enerji üretim maliyetlerini azaltarak operasyonel bütçeyi dengeler.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu