Pigmentler, tekstil sektörü başta olmak üzere başka sektörlerde de malzemelerin renklendirilmesi için kullanılmaktadır. Lifler esas olarak şu yöntemlerden biri veya birkaçı ile pigmentlerle renklendirilmektedir: pigment dispersiyonlarının uygun şekilde işlenmiş fiber yüzeylere çekildiği sürekli pigment dolgusu, baskı ve daha önce erimiş polimer veya polimer çözeltilerinin kütle pigmentasyonu. Bu yöntemlerde, pigmenti elyaf yüzeylerine yapışan bir tabaka içinde tutmak için, uygun bir bağlayıcı polimere ihtiyaç duyulmaktadır.
Bugün renklendiricilerin temelini boyalar veya pigmentler teşkil etmektedir. Boyalar çok renkli, aromatik-organik moleküllerdir. Pigmentler çözünmez renklendirici maddelerdir, genel olarak organik ve inorganik, metal, ahşap, taş ve tekstil malzemelerinin renklendirilmesinde kullanılmaktadır. Pigmentler, ince görünmez bir kaplama şeklinde bir bağlayıcı madde yardımı ile tekstil liflerine sabitlenmektedir.
Tekstil sektöründe kullanılan pigmentler, minimum partikül boyutlarına, maksimum örtme gücüne, serbestçe karıştırma gücüne sahip olmalıdır. Pigmentler kimyasal olarak inert olmalı ve kimyasallara karşı ve solvente karşı iyi bir dirence sahip olmalıdır. Aynı zamanda boyalı ve basılı ürünlerde kabul edilebilir parlaklık, sertlik ve stabiliteye sahip olmalıdır.
Dolgu pigmentler (genelde kısaca dolgular olarak ifade edilmektedir), boya üretiminde maliyetleri düşürmek için kullanılmaktadır. Ancak dolgu maddeleri, boyanın viskozite, akış, film sağlamlığı ve çökme kararlılığı gibi fiziksel özelliklerini değiştirmek için de kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri, çözücülerde veya bağlayıcıda çözünmeyen ve film üzerinde renklendirici etkisi olmayan ya da çok az etkisi olan boya katkı maddeleridir. Genelde boyanın akış özelliklerini ve boya filminin parlaklığını, mekanik geçirgenliğini ve yayılma özelliklerini iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Pigmentler ve dolgu maddeleri için kullanılan sulu süspansyonların pH değerini belirlemek için gerçekleştirilen testlerde, temeli bir Avrupa standardı olan ve Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından yeniden yayınlanan ISO 787-9 standardı esas alınmaktadır (TS EN ISO 787-9 Pigmentler ve dolgu maddeleri için genel test yöntemleri - Bölüm 9: Sulu bir süspansiyonun pH değerinin belirlenmesi).
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, pigmentler ve dolgu maddeleri için sulu bir süspansiyonun pH değeri test hizmetleri de vermektedir.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu